Најновије вести

Инспирисана орнаментима српског средњег века

ИЗЛОЖБА ЛИДИЈЕ КАРАЛЕЈИЋ У КУЋИ ПЕТРА ПРВОГ НА СЕЊАКУ У БЕОГРАДУ

 

 

У Кући краља Петра Првог, на Сењаку у Београду, у понедељак 4.септембра је отворена самостална изложба Лидије Каралејић, која ће трајати до 11. септембра. Поставку изложбе чине слике на свили, осликане свилене ешарпе и осликано стакло. Традиционално, део изложбе представљају радови инспирисани орнаментима српског средњевековног сликарства. Свилене ешарпе оплемењене су орнаменталним мотивима из Цркве Богородице Љевишке, манастира Грачаница и Високи Дечани. Рад на употребном стаклу надахнут је филиграном и захваљујући прецизној техници у изради сложених мотива омогућава се управо такав ефекат. Изложба ће представити и радове у којима је приметан искорак у приступу свили како би се истакла њена прозрачност и раскош.
Гост на изложби је Тијана Младеновић, признати дизајнер савременог костима, са колекцијом Танграм. Дизајнерка швативши проблем који индустрија у којој ствара представља за нашу планету, па и људе на њој, нуди ,,паметнији” производ који би нашу потрошачку навику умањио. Ова модуларна колекција носиоцу пружа бројне варијације, те може остати употребљива дужи временски период. Колекција од пет базичних целина нуди комаде који се могу трансформисати и носити на више начина и пружа носиоцу могућност да подели своју одећу са још неким, захваљујући адаптабилности величине и неограниченошћу половима.
Доживљај уметности на изложби употпунила је Драгана Филимоновић, по професији оргуљаш, извођењем на харфи традиционалне српске песме, али и из савременог репертоара. Посетиоци изложбе уживали су на отварању и у песама Стинга, Ение…
Лидија Каралејић , рођена на Косову и Метохији, припада оној врсти стваралаца који су стицајем животних околности за професију одабрали један позив, а у дубини душе носили потребу за сасвим другачијим облицима стварања. Она је по професији правник, а по судбинском опредељењу стваралац који свој став према свету изражава визуелним путем. Лидија негује љубав према ликовној уметности којом се бави годинама. Определила се за сликарске интервенције на свили и стаклу.
Радови Лидије Каралејић налазе се у приватном власништву у Србији, у Канади, Норвешкој, Француској, Немачкој, Словенији, Црној Гори… Самосталне изложбе имала је у Београду у Кући Ђуре Јакшића, у Манаковој кући која је саставни део Етнографског музеја, Кући краља Петра Првог. Учествовала је на колетивним изложбама у Конаку књегиње Љубице, Етнографском музеју, Дипломатском клубу, галерији Прогрес.
С.Ђукић

Подели на: