Најновије вести

Институционално насиље мора да престане

Протест Срба јужно од Ибра

 

 

Више хиљада Срба из централног дела Косова и Метохије, Сиринићке жупе и Косовског поморавља окупило се на протесту у Грачаници како би исказали своје незадовољство због одлуке косовских власти да не дозволе гласање на предстојећим српским председничким и парламентарним изборима.
Окупљање грађана почело је испред манастирске порте, а потом је уследила протестна шетња главном улицом Грачанице до Дома културе. Народ је носио транспаренте на којима је писало: ”Курти нас неће отерати са КиМ”, ”Србима је угрожен опстанак на КиМ”, ”Европо заустави Куртијево дивљање”, ”Само хоћемо наша људска права” и слично.
Са протеста је поручено да институционално насиље које власти из Приштине спроводе над српском заједницом мора да престане. Представницима међународне заједнице упућен је позив да заштите права Срба на Косову и Метохији.
Медијима се по завршетку протестне шетње обратио Далибор Јевтић, потпредседник Српске листе и председник општине Штрпце.
-Мирним протестом и мирном протестном шетњом Срби са Косова и Метохије послали су јасну поруку да институционално насиље мора да престане. Све што се дешава у последњих годину дана у негативном смислу, а када је реч о положају Срба на овим просторима, јасно указује да је намера оних који чине данашњу власт у Приштини да натерају Србе да напусте ове просторе заувек. Ми им данас из Грачанице, са протеста и без иједног инцидента, поручујемо да желимо да се боримо демократски и да је одговорност на свима, како онима који чине власт у Приштини тако и на представницима међународне заједнице, казао је Јевтић.
Он је нагласио да је српску заједницу посебно погодила вест да је судија Основног суда у Косовској Митровици Љиљана Стевановић суспендована због њеног одласка у Београд са представницима косовских Срба на састанак са председником Александром Вучићем. Саопштио је и да су због поменуте одлуке њене колеге тужиоци и судије са севера Косова одлучили да до даљњег не долазе на посао, све док се не промени одлука Судског савета Косова о суспензији.
-У зависности од даљих потеза приштинских власти усаглашаваћемо наше даље одлуке. Овакви наши потези су нужни, али не у циљу дестабилизације ситуације и додатног уношења немира, већ имају за циљ да се ситуација смири. Срби са свима на овим просторима желе да живе у миру уз поштовање основних људских права, истакао је Јевитић и додао:
Значи, ми више нећемо да ћутимо над тим и таквим насиљем. Наша борба ће бити демократска. Ми овим мирним протестом показујемо да смо за мир, али и свиме што смо до сада чинили. Желимо само да будемо слободни грађани који желе да живе на овим просторима и који желе да уживају сва људска и демократска права у 21. веку. Оваквим мирним окупљањима ми свима показујемо наше српско јединство на Косову и Метохији.
Протест у Грачаници обезбеђивали су припадници косовске полиције, и све је протекло без инцидената.   М.Ч.

Подели на: