Најновије вести

Ирански амбасадор Хасанпур: Очекујемо Вучића у Техерану, спремно 10 споразума

Србија и Иран додатно ће ојачати везе у наредним недељама, а томе ће допринети и планирана посета председника Србије Александра Вучића која се Техерану, где ће поред потписивања 10 споразума бити и свечано откривен и споменик Николи Тесли, најавио је ирански амбасадор Рашид Хасанпур.

 

“Биће то историјска посета на пољу односа две земље. Србија је у региону за нас најбитнија и желимо да сарадња буде још чвршћа и да се приближимо још више”, рекао је амбасадор Хасанпур за Тањуг на Национални празник којим се данас обележава 43 године победе у Исламској револуцији када су постављена три главна стуба на којима почива Исламска Република – ислам, слобода, независност.

Амбасадор је подсетио да се већ две године ради на реализацији посете председника Србије Ирану, одложеној због короне.

“Надамо се да ће се посета реализовати у наредних месец дана и да ће уследити пре избора”, рекао је амбасадор земље која подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

“Доста земаља признало је Косово, ми нисмо и покушавамо, имајући на уму и претње које имамо, да реч држимо од почетка до краја”, навео је Хасанпур.

Током те посете, важне за Иран, биће потписани споразуми из економије, културе, науке, пољопривреде, а један од њих тицаће се женских права, најавио је он.

Амбасадор је нагласио да је током ове две године од када је у Србији видео велики потенцијал и интересовање за продубливање веза, да то желе и званичници и српски народ који доста познаје историју и цивилизацију Ирана и заинтересован је да буде информисан о нама.

“Уверени смо да оба народа желе блиске односе”, додао је и нагласио да се људи из Ирана из посете Србији враћају са осећањем као да су били код своје куће.

Амбасадор је навео да Србија, иако се понекад чује да је мала земља, има доста потенцијала.

“Увек кажем величина земље не зависи од броја становника и површине већ од културе и слободе мишљења које постоји у тој земљи”, рекао је он и навео да је Иран од Србије добио 50. 000 вакцина, које су за њих имале велику вредност.

Амбасадор је подсетио на учестале и скорије посете српских званичника Ирану, министра спољних послова Никола Селаковића у априлу, на то да је председник Вучић међу првима честитао новоизабраном председнику Ирана функ Трехерану, да је председник паралмента Ивица Дачић био је на инаугурацији…,да су званицници Ирана долазили овде…

“У Србији постоје разне области које јачају. Једна од њих је пољопривреда где се наша сарадња продубљује – увозимо изузетно семе кукуруза, јечма, пшенице, соје, уљане репе и ту палету желимо да проширимо на више од 20 рацичитих врста”, рекао је амбасадор и нагласио да очекује да се робна размена увећа дупло када им санкције буду укинуте, по успешном оконачању нуклеаних преговора који се воде у Бечу са великим силама.

“Можемо да достигнемо размену од више стотина милиона долара”, рекао је он и нагласио да потенцијали Ирана леже у нафти, гасу, нафтним и петрохемијским дериватима, захваљујући чему на том пољу могу да помогну Србији.

Неколико трговинских делегација из Србије у Ирану
Тренутно је, како је навео, у Ирану неколио трговинских делегација из Србије, преговара се у области пољоприведе, о набавци трактора, стакла, репроматеријала и петрохемијских производа … а у току је и Сајам петрохемијског материјала, на којем учествују и српски привредници.

Хасанпур је рекао да је битно да се пандемија што пре заустави како би се обновила директна авио линија Техеран-Београд, јер у Ирану постоји интересовање и за здравствени туризам имајући на уму и велики бањски потенцијал Србије.

Сада постоје само чартери, на две недеље који уаглавно користе Кинези за даља путовања, додао је Хасанпур.

Србија има велике потенцијале и у области спорта, у Ирану раде бројни тренери анагажовани у ватерполу, фудбалу, одбојци, рвању, као и лекари, стоматолози, студенти … Број Срба у Ирану није велики, али расте, казао је амбасадор и додао да у Србији живи неколико стотина Иранаца.

Амбасадор наглашава да је културна сарадња двеју земаља важна. Додао је да због санкција у тој области немају никаква ограничења. У Београду је у току 20. недеља иранског филма, коју је отворио ”најскупљи и највећи пројекат” у историји иранске кинематографије “Мухамед Божји изасланик” Маџида Маџидија а за који је сценографију радио Миљен Кљаковић Крека.

Ирански народ познаје српску културу и доста књига је преведено на персијски, које се чувају и у посебном одсеку у Народној библиотеци Исламске Републике, рекао је амбасадор и навео да ће подизање споменика Омара Хајама у Србији (1048-1131) једном од најутицајних мислилаца средњег века, персијском филозофу, математичару, астроному и песнику, додатно приближити два народа.

Подели на: