Најновије вести

Испит положен са највишом оценом

Студенти психологије поклонили Српском културном центру у Приштини књиге

 

Нама је то био практични део испита. Акција је покренута на предлог наше професорке и оно што је важно, то је да је професорка задовољна и јако поносна на нас, каже Катарина

Студенти четврте године на катедри за психологију Филозофског факултета из Приштине са тренутним седиштем у Косовској Митровици, поклонили су Српском културном центру (СКЦ) у Приштини 800 књига прикупљених у хуманитарној акцији коју су сами организовали.
Хуманитарна акција је практични део у оквиру предмета „Психологија рада“ код професорке Биљане Јаредић, која им је и дала идеју за акцију.
Како би прикупили књиге студенти су ишли по стамбеним зградама и обилазили станаре, писали издавачким кућама, али и организовали различите акције као што су пројекција филма, продаја колача и лимунаде.
У акцији прикупљања књига учествовало је седморо студената. Једна од њих, Емилија Поповић, истакла је да су и они сами изненађени бројем људи који су се одазвали акцији.
-У току целе акције није било никаквих непријатности, акција је протекла врло лепо, људи су се радо одазивали и поклањали књиге. Ишли смо од врата до врата по зградама, организовали различите акције и на тај начин прикупили оволики број књига, рекла је Емилија.
Њена колегиница, Катарина Столић, истакла је да јој је посебно драго што су књиге поклоњене Српском културном центру у Приштини.
-Нама је то био практични део испита. Акција је покренута на предлог наше професорке и оно што је важно, то је да је професорка задовољна и јако поносна на нас, каже Катарина.
Донатори су углавном из Косовске Митровице, али и из других места широм Србије, јер су студенти појединачно, свако у свом граду, настављали акцију и доносили књиге у Косовску Митровицу. Поред тога, акцији се одазвала и Универзитетска библиотека у Косовској Митровици која је у оквиру ове акције за Српски културни центар одвојила стотинак књига.
-Акција студената је за сваку похвалу, међутим тужна страна ове јако лепе приче је та да ће књиге неко време бити у пакетима. Имамо велику просторију у подруму зграде где смо планирали да једног дана направимо малу библиотеку, али тај простор је најпре неопходно средити и опремити полицама, нагласила је Тијана Арсић, представница СКЦ Приштина.
Она је додала да је СКЦ и раније добијао књиге на поклон, у пар наврата од издавачке куће „Повеља“ из Краљева и од Института за српску културу Приштина са тренутним седиштем у Лепосавићу.   М.Ч.

 

Подели на: