Најновије вести

Истекао рок за пријаву кандидата на локалним изборима на КиМ

На Косову и Метохији истекао је рок за пријаву на локалним изборима 17. октобра. Бирају се председници 38 општина и одборници локалних скупштина. Међу њима је 10 општина са српском већином.

 

Према првим информацијама, кандидатуре је предало преко 50 политичких субјеката.

Међу Албанцима очекивања су да покрет Самоопредељење освоји власт у највише општина и тиме потврди политичку доминацију, након победе на парламентарним изборима раније ове године.

Међу Србима листу са кандидатима за председнике 11 општина предала је Српска листа. Та организација имаће и кандидате за одборнике у 22 општине, дакле, и у општинама у којима Срби нису већина.

Из Централне изборне комисије нису саопштили детаље пријава, а медији на албанском су известили да ће у највећој српској средини јужно од Ибра, у Грачаници, заједнички наступити три албанске странке – Самоопредељење, Алијанса за будућност Косова и Демократски савет.

Због оделуке о заједничком наступу Албанаца, у Српској листи позивају на јединство.

“Насупрот нама ће се ујединити сви они који су против интереса Срба на овим просторима, и ту не мислим само на Албанце, већ и на оне Србе који ће се кандидовати против Српске листе. Та коалиција ће бити јасна и недвосмислена, између тих такозваних представника Срба и оних Албанаца који без обзирана на све политичке разлике наступити јединствено са циљем, да умање резултат Српске листе и тиме умање живот и положај Срба на овим просторима”, поручује Далибор Јевтић, кандидат за председника Општине Штрпце.

Пре истека рока за пријаву, Централној изборној комисији је кандидатуру за председника општине Грачаница предао и Бранимир Стојановић. Он је 2013 године већ обављао ту дужност, а сада се поново самостално кандидује, зато што је, како каже, велики број људи у Грачаници незадовољан кандидатом Српске листе Љиљаном Шубарић, а још више начином којим се до тог предлога дошло и начином којим је наметнуто да она буде кандидат.

“Политика државе Србије није овде угрожена ниједног тренутка, нити ће бити угрожена овом кандидатуром. Ја желим да скренем пажњу да један процес који се дешава, који је штетан и који ће угрозити интересе српског народа и српске државе”, наводи Бранимир Стојановић, самостални кандидат за председника општине Грачанице.

Реаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је Стојановића назвао политичким опортунистом, и његову кандидатуру назвао директном подршком непријатељима Србије, онима који раде против Срба и српског јединства.

Петковић додаје да искључиво кандидати Српске листе имају подршку званичног Београда.

Подели на: