четвртак, 08. јуна 2023. | 20:34
Најновије вести

Италијански хуманитарац: Грета, ти имаш среће, деца на КиМ немају

Италијански хуманитарац и одборник Лиге за север у Милану Стефано Павези, на свом профилу на Фејсбуку окачио је фотографије српске деце са КиМ, уз поруку шведској активисткињи Грети Тунберг да она има среће јер кад заплаче чују је светски моћници, док је тој деци ускраћено детињство.

 

Стефано Павези већ више година посећује Косово и Метохију у оквиру хуманитарних акција помоћи тамошњим Србима.

“Драга Грета, благо теби која можеш да плачеш а да те чују светски моћници и да те угосте на великим скуповима. Благо теби која можеш да путујеш и пређеш хиљаду мора. Имаш среће јер можеш да плачеш и кажеш ‘украли сте ми снове и детињство вашим празним речима’. Исто тако, благо онима којима си потребна да би веровали у нешто, да би се осетили глобалним активистима”, написао је Стефано Павези.

Он је навео да, међутим, “у овом тренутку деца из једне основне школе у српској енклави на Косову, живе у трошним кућама, окружена мржњом оних који желе да их истребе са те територије, а ипак се смеју као никада пре када на поклон добију свеску која кошта пола долара”.

“Јер док ти драга Грета путујеш светом, твоји српски вршњаци на Косову не могу да изађу из своје енклаве. А сигурно је да немају времена да говоре у УН о климатским променама, јер морају да се сналазе како би дошли до хране и нешто појели пре одласка на спавање, јер су им водеће земље чланице УН 1999. бомбардовале домове и убиле родитеље”, закључио је Павези.

Подели на: