Најновије вести

Ивицa Дачић на Бледском форуму

Именовање специјалног изасланика за Балкан показатељ је да САД желе да буду јасније присутне у овом региону и сигурнио је да ће Метју Палмер, који је именован на ту функцију, имати доста посла, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је на Бледском форуму “украо шоу” Метјуу Палмеру, иначе највећој звезди на скупу.

 

Ивица Дачић се, наиме, на почетку министарског панела о Западном Балкану, уз осмех, учесницима обратио речима: “Пре свега, да вам се обратим да сам жив, пошто ме је ударио гром ноћас када сам долазио”.

То је изазвало смех у сали, а Дачић је наставио у истом тону, рекавши да се тренутно утврђује да ли је гром словеначки или хрватски.

“Словенци кажу да нема шансе да је словеначки”, додао је.

Затим је на питање модератора шта очекује од Палмера, рекао да америчког званичника познаје годинама и да од њега не очекује ништа, али да очекује много од његове супруге, која је из нашег региона.

“А, у нашем региону се каже – одакле ти је жена, одатле си и ти”, појаснио је.

Затим је указао да је именовање специјалног изасланика показатељ да САД желе да буду јасније пристутне у региону и да је сигурно да ће Палмер имати доста посла и да му неће бити лако.

“Али, није ни нама лако са њима”, поново се нашалио шеф српске дипломатије, праћен смехом у сали и наставио: “Поздраваљам га и желим му пуно успеха”, иако је Палмер седео само неколико метара даље од њега и то поред косовског министра спољних послова у оставци Беџета Пацолија.

Дачић је рекао да би његов мандат требало да буде док Србија не уђе у ЕУ, због важности те теме, што је, каже – негде између “пет и не знам колико година”.

“Тако да Палмеров мандат треба да буде док се не реши питање Београда и Приштине”, додао је Дачић у свом стилу.

Он је навео и да је пре панела на билатералном састанку са Палмером анализирао ситуацију у региону, подсетивши да следе избори на Косову, транзиција у ЕУ од Могерини до Борела, затим избори у Србији.

“Тако да очекујемо да се за тај дијалог створе услови после формирања владе у Приштини и повлачења такси. А, то умнгоме зависи и како ће се поставити високи представника ЕУ за спољну политику и како ће модерирати разговоре”, рекао је Дачић.

Он је поручио да је Србија спремна да брзо дејствује и да буде конструктивна.

Дачић је рекао и да Србија подржава визну либерализацију за Косово и отварање преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом, што је, додао је, већ више пута и рекао.

Истакао је да је потребно више солидарности свима нама на Западном Балкану.

“И ви сте се у оволиком броју скупили мислећи да ћемо ми да се свађамо. А, ми то често волимо да радимо и да огоравамо једни друге код Европљана. Ја сам рекао и у Хелсинкију – какви год да смо, ми смо браћа. Сигуран сам да ми је свако од њих који седи овде дражи него неко из Финске, Литваније. А, вама? Да ли смо вама дражи ми или неко други?”, рекао је Дачић обраћајући се публици.

На тему “тесних веза народа у региону” навео је и да је синоћ када се видео са градоначелником Љубљане чуо да су крем шните главна посластица на Бледу, а да је онда сазнао да је за њих један Србин дао рецепт, што је опет натерало публику на смех.

Подели на: