Најновије вести

ИЗБОРИ МЕЊАЈУ ПОЛИТИЧКУ СЛИКУ

Црногорска Државна изборна комисија (ДИК) објавила је прелиминарне резултате парламентарних избора на основу 98,55 одсто пребројаних гласова, према којима је Демократска партија социјалиста освојила 35,12 одсто, односно 141.767 гласова, а коалиција За будућност Црне Горе 32,52 одсто – 131.333 гласа.

 

ЧЕСТИТКЕ ЦРНОГОРСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ СТИЖУ ОД ПОЛИТИЧАРА И СТРАНАКА ИЗ СРБИЈЕ

Председник Српске народне партије Ненад Поповић честитао је грађанима Црне Горе на политичкој зрелости и снажној демократској вољи испољеној на јучерашњим парламентарним изборима, који су, каже, означили крај тридесетогодишњег режима Мила Ђукановића. „Победила је воља да се одбрани вера и идентитет, али и да се освоји демократија и на њеним темељима гради будућност једне развијене, правне и социјално одговорне државе”, навео је Поповић. – Честитам на постигнутим победоносним резултатима коалицији „За будућност Црне Горе”, поручио је председник Демократске странке Србије Милош Јовановић. Он је, при томе, апострофирао Демократски фронт, Андрију Мандића и Милана Кнежевића, „братски срећан што ће Црну Гору, када се буде формирала Влада, вратити на пут веран њеној традицији, историји и части”.

ТЕСНА ВЕЋИНА ОПОЗИЦИЈЕ

Центар за мониторинг објавио је прелиминарне резултате избора у Црној Гори, према којима је, на основу 96,4 одсто обрађеног узорка, Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића освојила 30 мандата, а три опозиционе коалиције 41 мандат. Коалиције „За будућност Црне Горе” Здравка Кривокапића на јучерашњим изборима освојила је 27 мандата, „Мир је наша нација” – десет и коалиција „Црно на бијело” четири мандата. Носилац листе коалиције „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић поручио је да се догодила слобода. „Народе Црне Горе, десила се слобода. Ко чека, дочека, након 31 године апсолутне власти морало се десити ово. Чињеница је да ко удари на Бога и Светог Василија, мора тако да прође”, рекао је Кривокапић. Истакао је да је коалиција чији је носилац спремна да пружи руку помирења свима, јер без тога, каже, нема боље Црне Горе, и нуди да све националне странке приђу победнику да заједно граде будућост.

ИЗБОРИ ПРОТЕКЛИ БЕЗ ВЕЋИХ ИНЦИДЕНАТА

Зоран Станојевић, извештач РТС-а из Подгорице, наводи да су јучерашњи избори протекли мирно и да није било великог славља. „Јутро је мирно, грађани су послушали савете да остану у својим кућама, али су ноћу кроз Подгорицу пролазили аутомобили који су трубили, а тако је било, како чујемо, и у осталим градовима. Једини инцидент за који смо чули јесте да је у Никшићу у кружни ток где су се окупили грађани улетело једно возило. Повређено је неколико особа, међу којима и сам возач кога су напали грађани”, наводи Станојевић. Председник Црне Горе и председник ДПС-а Мило Ђукановић у свом синоћњем обраћању поручио је да је ДПС освојио највише гласова на јучерашњим изборима и самим тим највише мандата – 30 од 81. Додао је да ДПС са партнерима има 40 мандата, али да треба сачекати финално пребројавање гласова, да се види на коју страну ће прећи тај један мандат – на страну опозиције или на страну власти. Коалиција „Мир је наша нација” је освојила 12,55 одсто, „Црно на бијело” 5,57, Социјалдемократе 4,09, Бошњачка странка 3,81, СДП – Јака Црна Гора 3,14, Албанска листа 1,61, а Албанска коалиција Једногласно 1,16 одсто. Хрватска грађанска иницијатива је освојила 0,27, а Хрватска реформска странка 0,13 одсто гласова, и оне, према овим резултатима ДИК-а, нису прешле цензус. Јуче су одржани и локални избори у пет градова и општина – Будви, Котору, Тивту, Андријевици и Гусињу. Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула сматра да је снажна политичка поларизација мотивисала велики број грађана да искористе своје бирачко право. „Та поларизација најбоље се види у скоро изједначеним резултатима две водеће коалиције, али и резултатима неких нових политичких опција, као и у неуспесима неких политичких опција”, навео је Пицула за РТЦГ. Истиче да висока излазност на изборима значи и висока очекивања грађана од парламента, пред којим је, како каже, много посла, јер је потребно наставити преговоре Црне Горе са Европском унијом (ЕУ). Нада се да ће се „поштовати чињеница да је подршка коју ЕУ ужива међу црногорским грађанима готово 70 одсто”. „Али свакако да Црна Гора мора направити озбиљан напор како би поглавља почела и затварати”, закључио је Пицула.

Подели на: