среда, 22. септембра 2021. | 11:26

Избори за Европски парламент, гласа се у Београду и Суботици

Готово 100.000 грађана Србије са српско-мађарским и српско-хрватским двојним држављанством има могућност да учествује на изборима за Европски парламент.

 

Хрватска ће имати 12 европарламентараца, а пријављено је 33 листе странака и коалиција.

У Србији је активно регистровано 27.199 бирача са хрватским држављанством: на подручју Београда има 14.770 бирача, док је на подручју Војводине пописано 12.429 бирача.

Осим у амбасади Хрватске у Београду, гласа се и у конзулату Хрватске у Суботици до 19 часова.

Хрвоје Вуковић, конзул Републике Хрватске у Суботици наводи да хрватски држављани који имају пребивалиште у Србији могу да гласају у конзулату Хрватске у Суботици уз приказ личног документа.

Мађарској припада 21 столица у ЕУ парламенту, а такмичи се девет листа странака и коалиција. У Србији је регистровано 70.700 бирача који су имали прилику да се изјасне путем поште или на дан избора.

“Регистровани бирачи ће до 19.00 часова моћи да у конзулату предају своје коверте које су добили на кућну адресу у Србији. Такође, бирачи који су се изјаснили да ће гласачке листиће преузети у конзулату Мађарске у Суботици – укупно 584 моћи ће да обаве своју грађанску дужност до 19.00 часова уз приказивање важећег личног документа било српског или мађарског”, објашњава генерални конзул Мађарске у Суботици.

Национална изборна канцеларија у Будимпешти већ је примила око 30.000 коверата из Србије, а само 584 бирача се определило да гласа у Генералном конзулату Мађарске у Суботици.

У Генералном конзулату Републике Хрватске у Суботици до 11 часова гласало је 269 бирача.

У већини чланица Европске уније одржавају се избори за Европски парламент, а вечерас ће бити објављени и први резултати. За будућност Старог континента гласају бирачи из 21 земље Уније.

Подели на: