Најновије вести

Изгласана нова косовска влада, за Српску листу два места

Посланици у косовској скупштини изгласали су нову владу, са 61 гласом “за”. Српска листа има два места. Горан Ракић из Српске листе обављаће дужност потпредседника и министра за локалну самоуправу. Америчка амбасада у Приштини поздравила “мирно формирање” нове владе.

 

Кандидат за новог косовског премијера Авдулах Хоти рекао је у експозеу да је дијалог са Београдом од виталне важности, те да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве.

Авдулах Хоти је посланицима поручио да сви треба да буду укључени у дијалог и да буду уједињени, укључујући ЕУ и САД.

“Дијалог о постизању коначног споразума је витални интерес Косова. Власти ће у потпуности поштовати устав током разговора. Дијалог ће имати јасне циљеве о питањима о којима ће се разговарати и ми ћемо бити транспарентни. Споразум ће се међусобно заснивати на равноправности Косова и Србије”, рекао је Хоти.

Тиме ће, наставио је он, бити омогућено чланство Косова у ЕУ а дијалог захтева координацију и јединство између институција у Приштини.

“У дијалогу морамо сви да будемо заједно, јер је то свима у интересу. Заједно морамо да будемо у скупштини, где ће се ратификовати дијалог. Опозиција мора да има водећу улогу”, рекао је Хоти.

Према Хотију, улога ЕУ и САД биће нераздвојива.

Говорећи о перспективама и плану своје владе, навео је да је народу на Косову потребна влада која ће му служити, а не обрнуто.

У будућој влади два места Српској листи
Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења.

Хоти је презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе био би Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника били би Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу.
Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак.
Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесијан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељију за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања.

Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног резвоја.

Амбасада САД у Приштини поздравила је на Твитеру “мирно формирање” нове косовске владе.
“Радујемо се што ћемо сарађивати са владом Хотија и наставити важан посао на миру, правди и просперитету, укључујући и напоре за јачање регионалних односа и борбу са ковидом 19”, написано је на Твитер налогу амбасаде.

Подели на: