Најновије вести

Изградња мира и бољег живота- политика Републике Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохији Петар Петковић у посети Косовском Поморављу

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић у оквиру првог дана своје дводневне посете Косову и Метохији, обишао је данас село Доње Мочаре на територији општине Косовска Каменица, након чега је посетио и село Бостане на територији општине Ново Бродо у региону Косовског Поморавља. У Доњем Морачу Петковић је у пратњи својих сарадника и представника Привременог органа општине Косовска Каменица, посетио социјлано угрожену породицу Милоша Ивковића, самохраног оца четворо деце од којих су троје студенти. Том приликом уручио им је лап топ рачунар и помоћ у прехрамбеној намирницама. Овој породици је Канцеларија за КиМ помогла изградњу нове куће прошле године. Петковић је Ивковићима честитао празник Лазареву суботу и нагласио и завхалио на томе што су остали на свом огњишту. Он је казао да је Милош је честит и добар човек који живи са четворо деце и старом мајком и да ће Канцеларија наствити да им поможе као и свим другима којима је помоћ потрбна.

Током своје посете Доњем Мочару Петковић је разговарао и са другим мештанима овог српског села. Он је том приликом истакао да је држава Србија сада јака и да је у могућности да помогне српско становништво на КиМ. Како је подсетио, на иницијативу председника Републике Србије, Александра Вучића, а уз одобрење Владе Републике Србије ускоро ће сваки незапослени пунолетни становник у српским срединама на КиМ добити финансисјку помоћ у износу од 200 евра у динарској противвредности, док ће остале категорије становништва као што су запослени, деца и пензионери добити једногкратну новчану помоћ у износу од 100 евра, такође у динарској противвредности. Петковић је нагласио да ће ова финансијска подршка српском народу на КиМ посебно значити ојјија који како је казао живе Јужно од Ибра и налазе се у тежој ситуацији. Петковић је такође нагалсио да је политика државе Србије окренута миру и изградњи бољег живота за све људе на Косову и Метохији.

Планирана Петковићева посета још једној породици у селу Горње Мочаре, није остварена јер је у међувремену а током његове посете Доњем Мочару (како смо незванично сазанали) из Приштине стигло обавештење да се његова посета овом месту прекине.

Након Доњег Мочара, Петковић је након обиласка манастира Драганца, боравио у цркви Пресвете Богородице у селу Бостану где је присуствовао освећењу врбових гранчица, поводом празника Лазарева субота у народу познатијем под називом Врбица. Он се том приликом дружио са малишанима који традиционано на помнетнути празник долазе у цркву, а мештанима ове средине поручио да ће Репблика Србија наставити да им помаже.

Током своје данашње посете Косовском Поморављу Петковић је одговарајући на питање новинара да је председник Републике Србије, Александар Вучић најавио десет тешких дана и предстојећи бриселски споразум истакао то да је Беград посвећен дијалогу.

-Важно је да разговарамо, зато што једино путем разговора и договора можемо да дођемо до компромисног решења. Компромисно решење јесте кључ за исторјско помирење српског и албанског народа што је неопходно за мир и стабилност на целом Западном балкану- Казао је Петковић. Он је додао да да би се остварио еконсмки развој , да би како је рекао била отворнеа нова радна места, нове фабрике, мора да постоји мир, а да би се остварио мир неопходни су договори.

-Кад немате разтоворе иамте проблеме на терену. Колико год да су проблеми тешки боље је дда се они решавају за столо- нагласио је између Петковић.

Своју посетеу Косову и Метохији директор Канцеларије за КиМ наставиће у недељу 25.марта, где ће у манстиру Високи Дечани присуствовати Светој Литургији поводом празника Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим- Цвети. За недељу је предвиђена и његова посета општини Штрпце где ће у селу Јажинцу обићи новосаграђено обданиште, чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије преко Канцеларије за КиМ.

С.И.

Подели на: