Најновије вести

Изложба најбољих производа овог краја

Седми Етно фестивал одржан у Сочаници
Произвођачи су имали прилику да покажу најбоље што имају, а сви излагачи све више постају свесни чијенице да добра реклама и маркетинг препоручују и продају производ. Фестивал је прилика и за презентацију културно уметничког стваралаштва, а на овогодишњем фестивалу концерт за све присутне одржала је група Аманет, која негује изворно народно стваралаштво.

Лепосавић, 11. Октобра- Етно фестивал у Сочаници, који се успешно одржава већ седму годину, прерастао је у манифестацију на којој се презентују наајбољи производи овог краја. У ову варошицу у општини Лепосавић , на фестивал стигну бројни посетиоци, па се тако направи права вашарска атмосфера. Ово је прилика и за све оне приватнике или институције да презентују своје производе и понуде на продају.
Ове године свој успешни програм слане и слатке зимнице представила је Средња пољопривредна школа Приштина- Лешак. Они су већ и ван територије општине Лепосавић постали познати по квалитету прерађеног воћа и поврћа, које прерађују на традиционалан начин и нуде купцима. Потражња је знатно већа од расположиве количине која је понуђена.
– Наш циљ је да едукујемо овдашње пољопривредне произвођаче да од квалитетних сорти воћа и поврћа производе готов производ, а тржиште је увек жељно такве робе, поручује Ивица Михајловић, директор Средње пољопривредне школе Приштина- Лешак.
Целокупан производни програм ајвара слатког и љутог, барене паприке, конзервиране туршије, џемова и мармелади од шљива , шипурка и дрењина, као и слатког од шљива и дуња био је изложен на штанду Етно фестивала у Сочаници .
Вредне домаћице овог краја за ову прилику припремају и укусне слане и слатке пите. Најчешће су то пите са сиром, спанаћем или блитвом или са бундевом. Ту су и штрудле и разноврсни слатки колачи, за свачији укус. Углавном на једном месту шаренило производа и слатких производа јесени не недостаје, а све је ствар укуса и жеље дегустатора.
Ово је прилика и за изложбу најбољих ракија, а у понуди су ракије од шљива, јабука и дуња.
Један од излагача Љубиша Лазовић каже да је његова ракија чист производ од воћа са његовог имања и гарантује за квалитет овог алкохолног пића јер прати његову производњу од брања воћа до печења ракије.
Један од оснивач Етно фестивала у Сочаници Иван Вучковић, радник Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу, каже да је задовољан што је ова идеја заживела у народу.
– Задовољан сам овогодишњом посетом, али очекујем да ова манифестација добија све више на значају и квалитету понуде локалних произвођача. Пољопривредни произвођачи увиђају да реклама много значи за представљање и продају производа, али морамо радити на повећању броја излагача и понуди најбољег што имамо овде на северу Косова и Метохије, каже Вучковић.
У културно-уметничком делу програма наступила је музичка група Аманет, која негује изворни народни мелос, а извели су сплет песма за све присутне.

В.В.

Подели на: