Најновије вести

Изведена Гогољева „ Жендиба“ НП Приштина

ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У РУМУНИЈИ

 

У Темишвару, у Румунији, отворени су 18. Дани српске културе у организацији Савеза Срба у Румунији и трајаће од 6. до 27. новембра, а манифестација је први пут, уместо филмском пројек ијом, отворена позоришном представом, Гогољевом “Женидбом” у извођењу ансамбла Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници, у режији Милана Караџића.
Гогољева „Женидба“ је најизвођенија представа НП Приштина, која је недавно одиграна 50 пута на Дан позоришта које постоји 75 година. Милан Васић, који тумачи главну улогу, за ово остварење награђен је “Златним ћураном” на Данима комедије у Јагодини 2019. У подели су и Милица Буразер, Небојша Ђорђевић, Бојан Стојчетовић, Игора Дамњановић, Бранко Бабовић, Аника Грујић, Тамара Томановић и Јасмина Стојиљковић.
Дани српске културе у Темишвару су један од најзначајнијих српских културних догађаја у источној Европи јер представљају све значајне сегменте српске културе у Румунији – филм, позоришне представе, ликовну уметност, издаваштво, народну и духовну музику.
На овој манифестацији смењива ће се програми Националног ансамбла “Коло”, “Вече хорске музике” (Мешовити хор СПЦ Темишвар град, Панчевачко српско црквено певачко друштво, Црквени хор “Јован Крститељ”), тамбурашки оркестара са солистима у програму “Тамбураши банатске равнице”, “Преображенска ликовна колонија”, изложба фотографија Анђелка Васиљевића “Оком објектива – знаменити Срби”, пројекције филмова “Света Петка – крст у пустињи” и “Запуштени српски конаци у Румунији”, свечана академија “Дан српског језика у Румунији”… Дани српске културе у Темишвару (малом Бечу, како га још зову) организовани су у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Темишвару, уз финансијску помоћ Владе Румуније и њеног Департмана за међуетничке односе у Букурешту, Министарства културе Румуније и Министарства културе Србије.
Легенда: Представа Гогољева „Женидба“ С.Ђ.

Подели на: