Најновије вести

Ј.Јоксимовић: Укидање такси јасан услов за наставак дијалога

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да не треба размишљати о томе ко има већи утицај на дијалог Београда и Приштине, већ да је важно да сви позову Приштину да укине таксе, како би се дијалог наставио.

 

Битно је да сви активно учествују у томе, а није сад само питање тога да ли је превага на страни ЕУ, која и даље поседује и олакшава дијалог и улоге САД или неких других заинтересованих актера, рекла је Јоксимовић новинарима у Влади Србије после потписивања два амандмана на споразум о помоћи између САД и Србије.

Она је тако одговорила на питање да ли ће САД применити свој ауторитет да приволе Приштину да се врати за преговарачки сто.

Јоксимовић је рекла да се бриселски дијалог од почетка водио у формату посредовања ЕУ, као медијатора и посредника у разговорима.

Нажалост, како је рекла, после шест година заиста није дошло до помака, што је, наводи, свима јасно, не само кад је реч о формирању ЗСО, већ се отишло и даље увођењем тарифа које у сваком погледу и економски и политички додатно урушавају атмосферу.

Укидање такси је јасан услов за повратак за преговарачки сто, истакла је Јоксимовић.

Она је навела да не треба размишљати о томе ко има већи утицај на дијалог Београда и Приштине, већ да треба сви заједно, у синергији, да позову Приштину на ефикасан начин, који ће резултирати укидањем тарифа, које су кршење ССП са ЕУ, али и споразума ЦЕФТА и које су веома отежавајуће у политичком смислу.

“Важно је да сви имамо циљ да се неразумне мере повуку, да бисмо могли да седнемо за преговарачки сто, како је председник Александар Вучић више пута наглашавао – да је спреман да наставимо разговоре кад се ти услови стекну”, рекла је Јоксимовић.

Подели на: