субота, 18. септембра 2021. | 21:38

Јачање духовности и вере

Освештана новоизграђена црква у селу Јошаница код Лепосавића.

На остацима старе цркве у селу Јошаница код Лепосавића подигнута је нова црква, а њено освећење обавио је владика Рашко-Призренски Теодосије са свештенством у присуству бројних верника.

Лепосавић, 31. Маја – Ових дана освештана је новосаграђена црква, посвећена Васкрсељу господњем у селу Јошаница надомак Лепосавића. Био је ово велики дан за мештане овог села, али и за велики број верника из околине који су дошли да присуствују овом великом догађају.

-Овај дан је као свећа која се упали да светли свима у околини и гледајући овај храм, он нам даје веру и наду према Богу, он нам даје наду да опстанемо на овим просторима. Овај храм је наш принос Богу, као некада цар Соломон када је сазидао храм у Јерусалиму и храм се испунио благодати божјом. Овај храм посвећен је Васкрсењу Христовом. Тако и ми браћо и сестре треба увек да се подсећамо на Христово Васкрсење и да знамо и да је и нама Господ отворио врата неба, те да и ми из овог привременог живота пређемо у вечни живот. Али да би се удостојили вечног живота морамо да живимо овај пролазни земни живот тако да угодимо Господу и ближњима да служимо. Господ хоће правдољубље, а на самољубље и себичност. Треба да чинимо милостињу и једни другима да помажемо, јер Господ хоће да будемо као он, пун љубави и милостив према свакоме, казао је окупљеном народу овим свечаним поводом Владика Теодосије.

Прошло је једанаест година, од када је почео да се гради овај храм, али Божјом и људском заслугом овековечен је овде у Јошаници, као некада што је постојао пре осам векова. Велика је ова заслуга, како овдашњих мештана, који су са великом вољом и самоодрицањем давали новац и помоћ за градњу, тако и свих осталих који су на неки начин донацијама помогли подизање ове светиње. Велики је ово допринос у славу Господа за јачање духовности и вере и на неки начин успех ове генерације становника Јошанице да после векова који су прошли изнова подигну храм, где је некада постојао.
Један од мештана Јошанице Светомир Бараћ, каже да ова црква према неким подацима датира из тринаестог века. У повељи манастира Бањска пише да је ова црква у Јошаници била много већа него ова новосаграђена, али ми смо поносни што смо у складу са својим могућностима успели да саградимо нову цркву. Такође према подацима Завода за заштиту споменика културе Косова и Метохије она је била једнобродна грађевина и у архитектонском смислу испоштовано је, да и нова црква тако изгледа. Од сада овде имамо да се поред школског чује и црквено звоно на радост свих наших суграђана, истиче поносно Бараћ.

Протојерој Миломир Влашковић каже да је ово село веома важно и битно, што је најважније младо село које има будућност на радост Господу. Ово је велики благосолов за цело село у сваком погледу, истакао је Влашковић.

Новосаграђена црква Васкрсења Господњег у Јошаници саграђена је на узвишењу поред школе у овом селу.

В.В.

Подели на: