уторак, 14. фебруара 2023. | 14:08
Најновије вести

Јањић: Нетачно да ЕУ спрема ултиматум Србији, то је спиновање које нас свађа са Западом

Директор београдског Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је за Косово Онљан да је нетачна информација коју су пласирале „Вечерње новости“ о томе да представници ЕУ спремају ултиматум Србији и представља спиновање које је контрапродуктивно и има за циљ да Србију посвађа са Западом.

 

Не знам што им то треба. То није тема сутрашњег разговора у Бриселу нити може да се појави. Таква нека прича била би директно рушење резолуциије Генералне скупштине УН по којој се води дијалог о нормализацији. Не можете ви имати дијалог и ставити на сто некакав ултиматум“, рекао је Јањић.

Он наводи да се ради о лошем спиновању, те да Србија има довољно аргумената које може да стави на сто, као што је на пример чињеница да таксе на увоз робе из Србије нису укинуте. Оне су биле суспендоване до 15. јула, али тај рок је прошао, а остала је одлука о реципроцитету, подсећа Јањић

“На терену се сви ’праве мртви’. Проблем је што и даље остаје одлука о реципроцитету, она није временски ограничена. Србија је пристала да уђе у дијалог иако није уклоњен тај предуслов. Претпостављам, а и јавно је о томе говорио Вучић, да смо ми ушли да не би били оптужени да нећемо дијалог. Али је то била грешка. Требало је на првом састанку рећи и то ставити на сто. Одлука о реципроцитету, постоји и делује, и ви не можете сада ништа да увезете и извезете да не пише ’Маде ин Косово’ и земља порекла Република Косово“, указује Јањић.

Он подсећа да се у одлуци о реципроцитету, коју је донела влада Аљбина Куртија, а касније прихватила Хотијева влада, налазе питања која су тема бриселског дијалога, и која би требало да буду део заједничког договора, а не наметања одлука од стране Владе Косова.

„Уместо о томе да причају Новости и наши преговарачи они пале ватру где смо најслабији, да нас посвађају са Западом“, каже Јањић.

Подсећа да ће сутра у Бриселу бити одржан експертски састанак, те да је лоше да се овакве ствари дешавају.

Такође, указује и да ће данас бити одржан састанк лидера Западног Балкана, који организује Атлантски савет Америке, на ком ће председник Србије Александар Вучић одржати говор у једном другом тону.

„Оваква спиновања нису добра али очигледно да у Србији постоје интересне групе и у самој власти и око власти и у медијима. Одговорно кажем – ово је једно непотребно, некорисно спиновање“, подвукао је он.

Јањић указује и да тему опозивања признања не би требало мешати са сутрашњим експертским састанком.

„У реду је што је то за Ивицу Дачића дипломатски успех. Он је то добро радио унутар тада договорене политике. Све је било у реду док није дошао Интерпол. Кад је Дачић дозволио себи да ми будемо упетљани у много ширу руско-америчку игру, која се на крају завршила договором Русије и Америке, а ми испали кривци за Американце, јер смо као блокирали рад Интерпола. Кратко речено – све је било добро осим што се нису мерили и ефекти, шта ми губимо а шта добијамо с том политиком“, рекао је он.

Подсетио је да се Америка и друге земље које подржавају Косово не слажу са Србијом по питању признања Косова.

„Немојмо о томе да водимо расправу. Ми ћемо наставити наше залагање ви наставите вашу борбу. У том оквиру је све било у реду док ми заправо нисмо ударили на интересе Америке преко Косова, а то је да немају контролу над Интерполом“, каже Јањић.

Мишљења је, да некада морају да се шире сагледају интереси.

„Мислим да је шири интерес да Косово буде под контролом Интерпола у борби против организованог криминала, али не да буде члан УН. Требало би то раздвајати. Ако се боримо за наша културна добра у Унеску како онда да их штитимо ако они нису чланица организације у којој смо ми“, сматра он.

Наводи да „Косово за дуго неће бити члан УН, сигурно 20 до 30 година, и то због Кине“

„Можда буде нешто као Палестина, посматрач, и за то не треба сагласност Србије. Уопште није потребна борба. Али разумем, УН је симбол, Интерпол није симбол. ОЕБС је наша одговорност, ту је право вета наше, и у Савету Европе је наше право вета, и ту можемо да издејствујемо кад год хоћемо“, каже Јањић.

Каже да је контрапродуктивно спиновање које се води ових дана преко медија и које може само да изиритира посреднике.

„Разумем Ивицу Дачића и зашто он то понавља у овим данима. Али ово из ’Новости’ није његово масло. То је масло некога ко хоће да се постави као херој, а у суштини имамо једну измишљену причу која ће само да изиритира посреднике, а са друге стране их представља као људе који крше правило. Немачку тако представља та кампања. Маргинализује Бореља и Лајчака, они су неки тројански коњи. И у суштини шта ми добијамо, јачамо позицију Хотија, који ће после да прича по Приштини – видите како смо их уздрмали. Не ваља. Ово први пут јавно и оворено кажем – хиљаде је било спиновања, али ово никако не ваља и није у интересу онога што тренутно покушава да ради и сам Вучић“, заклључио је Јањић.

Подели на: