Најновије вести

ЈЕДИНСТВО ЈЕ НАШЕ НАЈЈАЧЕ ОРУЖЈЕ

У Српској листи верујемо да немамо могућност да одустанемо од борбе, како због предака, тако ни због потомака, јер је ову генерацију запало да својим радом, делима и борбом штити наша вековна огњишта. Настојаћемо да и у будућности јачамо привредни сектор у српским срединама, кроз подршку младима у областима малих и средњих предузећа, пољопривреде, али и кроз запошљавање у нашим институцијама. Стварањем јаке економске заједнице јача се и жеља за опстанком и останком на овим просторима – рекао је Горан Ракић, председник Српске листе

 

 

Борба за интересе српског народа никада није и неће бити лака на простору Косова и Метохије, а посебно у институцијама где су наши посланици и министри у мањини, неретко прегласани. Ипак, то није и не сме бити изговор да се уместо борбе одлучимо за предају, већ је подстрек да се још јаче и више боримо, уз подсећање грађана да је боље борити се политичким средствима него на улицама наших села и градова – истакао је Горан Ракић, председник Српске листе, одговарајући на питање „Јединства“, да ли је лако борити се за српски народ у привременим косовским институцијама.

  • За Србе на КиМ скоро да није било лаког периода. Да ли сте икада имали дилему борити се или посматрати и критиковати са стране?

Нема места еуфорији, али и дефетизму када говоримо о борби за бољи положај нашег народа на овим просторима, оно што ме посебно радује јесте јединство које влада међу нашим грађанима, иако је чињеница да Приштина користи институционалне притиске да отежа живот наших грађана. У Српској листи верујемо да немамо могућност да одустанемо од борбе, како због предака, тако ни због потомака, јер је ову генерацију запало да својим радом, делима и борбом штити наша вековна огњишта.

  • Пре 20 година Срби су формирали коалицију „Повратак“ која је требала да се бори за српске интересе у привременим косовским институцијама, међутим убрзо су кренула трвења, свађе и раскол међу члановима коалиције. Шта је то што чврсто и јединствено држи Српску листу на окупу?

Одлично питање, али и подсећање наше јавности колико је значајно јединство српског народа, али и српских политичких представника, што пре формирања Српске листе није било тако. Наравно, ово јединство је резултат напорног рада руководства Српске листе, где морам да нагласим значајну улогу потпредседника Милана Радоичића, али и снажног залагања садашњег амбасадора Србије у САД господина Марка Ђурића, а у складу са политиком председника Александра Вучића. Јединство је наше најјаче оружје, и зато је Српска листа на удару и Приштине, неких странаца, али и квази елите, окупљене око лажне опозиције у Београду.

  • Представници Српске листе су сваког дана са народом на Косову и Метохији. Имате ли планове шта у наредном периоду чинити за Србе северно и јужно од Ибра, како не би ниједна српска средина била запостављена?

Иако је корона вирус, и пандемија, успорила живот, није успорила пројекте које реализујемо у скоро свим српским срединама на Косову и Метохији, а које финансира Влада Републике Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију. Настојаћемо да и у будућности јачамо привредни сектор у српским срединама, кроз подршку младима у областима малих и средњих предузећа, пољопривреде, али и кроз запошљавање у нашим институцијама. Стварањем јаке економске заједнице јача се и жеља за опстанком и останком на овим просторима.

  • Безбедност, посебно повратника у Метохији, највећи је проблем српског народа на КиМ. Да ли ће то бити приоритетни задатак Српске листе у привременим косовским институцијама?

То је једно од првих питања које сви чланови Српске листе, и посланици и министри и градоначелници постављају у разговорима са међународним представницима, Кфором, Еулексом и УНМИК-ом. Недопустиво је да се у 2021. години, 22 године након сукоба,  толерише насиље над недужним Србима у Метохији. Исто тако је недопустиво да ти напади пролазе некажњено, што подстиче на ново насиље. Наши захтеви ће ићи и према надлежнима у КПС, који су у обавези да обезбеде мир и сигурно окружење за све. zИма ли Српска листа предизборни договор са бошњачком, горанском и ромском заједницом? Српска листа на ове изборе излази као и увек, самостално, али уз пуну подршку нашег народа и председника Александра Вучића. Наравно, као и до сада, свесни смо подршке коју имамо од нашег  народа, али и од Бошњака, Горанаца, Рома и осталих заједница, чиме наша политичка породица има одговорност и за остале заједнице којима је Србија у срцу.

  • У којој мери се политичка и економска снага Србије одражава на КиМ и однос представника међународне заједнице према политичким представницима српског народа?

Јака Србија је гарант опстанка нашег народа на Косову и Метохији. Без економски снажне, политички стабилне и међународно поштоване Србије борба за наш народ на Косову и Метохији би била немогућа. Зато сваког нашег човека радује сваки економски успех наше земље. Уколико поредимо однос међународних представника према нама пре 10 година и данас, то је просто неупоредиво, а представља нову реалност и нове снаге и ауторитета који наша Србија под вођством председника Александра Вучића има у свету.

  • Упркос свакодневним искушењима на терену и чињеници да Српска листа потврђује на свим изборима поверење народа, одакле долазе оптужбе да ваша листа није легитимни представник Срба на КиМ и шта имају за циљ?

Такве оптужбе долазе од непријатеља српског народа и српског опстанка на Косову и Метохији. Напади на Српску листу нису напади на мене и моје колеге, већ напади на слогу и јединство који су исковани унутар Српске листе и који су изграђени тешком муком и напорним радом. Српска листа није обична политичка партија, већ кровна институција српског народа која, у изузетно неповољним условима, настоји да сачува мир, наш народ и заштити наше националне интересе, од Штрпца, преко Косовског Поморавља, централног Косова до Метохије и севера Космета. Зато желим да сви наши грађани знају, посебно у централној Србији, да је напад на Српску листу покушај да се Срби ослабе, а на тај начин раскине пупчана врпца која везује Србе са Космета и Београд што би, без икакве сумње, водило у нестајање нашег народа са наших вековних огњишта.

  • Ни ова кампања на КиМ не пролази без застрашивања и претњи Србима…?

Неспособност албанских политичара из Приштине да за своје грађане обезбеде боље услове за живот, живот без корупције, али са бољим економским и привредним амбијентом се по правилу надоместе јефтиним политичким триковима и провокацијама, које су усмерене против Срба, али и најдиректније против председника Србије Александра Вучића. Ово најбоље илуструје податак да сам пар дана пре почетка кампање са градоначелницима са севера имао састанак са новим командантом Кфора и захтевао сам да појачају своје присуство, посебно у српским срединама јужно од Ибра како би превентивно деловали и спречили нападе у којима по правилу страдају Срби. Истог дана, из Приштине су ненајављено, без позива, а са намером да провоцирају наш народ, у Северну Косовску Митровицу дошли Аљбин Курти и Вјоса Османи, са до зуба наоружаним људима, од којих су неки носили ознаке „ОВК“. Захваљујући одговорности наших грађана и смирености, избегнут је инцидент који нико не зна какав би епилог имао.

  • Да ли ћете уз одређене услове прихватити да будете део владе у Приштини?

Лично не волим да размишљам наглас и правим планове тек тако јер је то неспојиво са одговорношћу коју носимо као политички представници нашег народа, зато бих о томе могао да говорим тек када се избори заврше а Српска листа освоји свих десет мандата који су намењени Србима.

  • Имају ли Срби на КиМ будућност без ЗСО и Београда?

Без подршке Београда не би било Срба на Косову и Метохији. То је чињеница коју треба непрестано понављати, и коју увек истичемо у разговору са онима који би волели да Србе отргну од сународника у централној Србији, од свог главног града Београда и своје земље. Питање формирања Заједнице српских општина је питање будућности нашег народа на овим просторима, посебно јер ЗСО није хир, већ потреба да се формира институција која ће бити сервис наших грађана али и институционални оквир који ће штитити наша појединачна и колективна права. У том смислу ћемо и у наредном периоду подсећати Приштину да нису испунили своју обавезу и формирали ЗСО, али и Европску унију да је незамисливо да се говори о Бриселском споразуму а прескочи један од најважнијих делова, а то је формирање ЗСО. Р. Комазец

Подели на: