среда, 07. децембра 2022. | 20:09
Најновије вести

Јединство обележило 76. годишњицу од оснивања

Лист “Јединство”, у својој редакцији у Косовској Митровици, обележио је данас 76 година од оснивања.

 

Обележавање 76. годишњице овог најстаријег гласила Срба на КиМ, организовано је у много скромијим условима и уз присуство мањег броја колега и поштоваоца листа због актуелне епидемије коронавируса. Скромна свечаност је почела одавањем поште недавно преминулом директору “Панораме – Јединства” Светозару Влаховићу, који је оставио неизбрисив траг у “Јединству”, али не само у новинарском, већ и у људском смислу, као врхунски интелектуалац али и родољуб и патриоата.
Одговорна уредница “Јединства” Рада Комазец рекла је да је Влаховић у претходним деценијама добиојао многе битке и шаховске парртије, нажалост битку са короном је изгубио.
– Међутим, и због Свете и због генерација које су уткале свој живот и и године рада у “Јединство”,ми морамо да наставимо даље – рекла је Комазец.
Враћајући се на почетке “Јединства” и његово оснивање 1944. године, Комазец је рекла да када су српски ослободиоци и интелектуалци стварали овај лист нису ни слутили да ће он током свих наредних година пролазити кроз тешка искушења и тешки период и водити константну борбу за опстанак на сопственој земљи преносећи истину о страдању српског народа и чувајући српско писмо, српски језик и српски идентитет.
– Новинари “Јединства” су први 70 – их и 80 – их година прошлог велка упозоравали на опсаност албанске идеологије и касније албанског териоризма, нажалост њихово упозорење се касније на најгори начин обистинило. Јединство је излазило и под бомбама и’ 99. показало је да је институција. Након прогона свих српских институтиција из Приштине “Јединство” је пркосно остало у Дому штампе и чији су новинари тих јунских, јулских и августовских дана ’99. преносили истину о страдању Срба на својој родној земљи и слали извештаје широм Србије – казала је Комазец.
Она је истакла да се уређивачка концепција листа темељи на интересима српског народа,
– Држећи се новинарских постулата и сопствене принципејелности, не упадамо у замке журнализма, таблоидизације, сензационализма и политиканства – казала је Комазец и додала да је једина водиља у раду новинарима истина,.
– Поносни смо на виталност и дугоивечност наше новине, желимо јој да живи вечно, наши животи су пролазуни а “Јединствио” нека биде вечено и да остане народна новина чија ће водиља бити истина и само истина – подвукла је Комазец.
У име Удружења нвинара Србије годишњицу “Јединству” честитао је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекавши да је “Једиснтво” најдуговечнији лист на КиМ, не само на српском језику него уопште.
– Оно што разликује читаоце “Јединства” од других штампаних медија јесте чињеница да оно нема само читаоце него да има народ, читав народ на КиМ, у том смислу је посебно важно за очуавање писма, културног идентитета народа и оно што ради ” Једиснтво” је веома важно и потребно да га држава препозна као значајан медиј за информисање Срба и осталих грађана на КиМ.
Трочлани жири, у саставу одговорна уредница Рада Комазец и новинари Зоран Влашковић и Драгана Зечевић, одлучио је да овогодишња награда “Мирко Чупић”, коју “Јединство” додељује за новинарску храброст и истраживачко новинарство припадне новинарима Велиши Кадићу и Милутину Секуловићу, дописницима “Вечерњих новости” из Црне Горе. Костић и Секуловић су месецима пратили литије широм Црне Горе, које су настале као вид народног протеста против спорног закона о слободи вероисповести.
У име награђених захвалио се Кадић обративши се присутнима телефоном, рекавши да их ниједна награда није обрадобала као ова , јер долазои нам од страдалог Косова, на коме је све почело.
С.К.

 

Подели на: