Најновије вести

Једногодишњи “рат” између Тачија и Харадинаја

Током протеклих десет месеци косовски председник Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај сукобили су се око идеје за померање границе, у склопу евентуалног споразума Београда и Приштине. Њихово неслагање траје и данас, и то пред годишњицу када је покренута, али није настављена завршна фаза дијалога и скуп у Паризу.

 

Иако је Тачи одлучан у идеји о корекцији границе, припајања “прешевске долине” Косову, Харадинај се снажно томе противи, што је изазвало “вербални рат” између два политичка лидера Албанаца, некада и вођа бивше Ослободилачке војске Косова.

Неслагање је на видело избило у јуну прошле године када је почела завршна фаза дијалога и када је Тачи први пут у јавности објавио идеју о корекцији границе.

Харадинај је одмах реаговао против те идеје, тврдећи да би промене граница могле довести до нових трагедија на Балкану.

Харадинај је недавно нагласио да је идеја о померању граница “сахрањена”, критикујући, не само Тачија, већ и европску комесарку Федерику Могерини, за коју каже да је заговорница територијалних промена и да је о томе преговарала иза кулиса званичних сусрета у Бриселу.

Подељени, Тачи и Харадинај очекују самит у Паризу, почетком јула, а опозиција и политички аналитичари у Приштини примећују да ће то ослабити приштинску позицију у процесу дијалога.

Посланик “Самоопредељења” Исмајл Куртеши за однос Тачија И Харадинаја каже да је то “рат који је у току”.

“Председник се користи да наметне своје позиције, а премијер игнорише свој став о граници. Мислим да премијер не би требало да мења своју позицију”, навео је Куртеши.

Са друге стране, аналитичар Агрон Хаљитај рекао је да у Приштини не могу себи да приуште улазак у “вруће подручје” са контрадикторним ставовима.

“Не само Тачи и Харадинај, већ и сви политички лидери треба да дођу до јединственог става о коначном споразуму са Србијом. Поларизација политичког спектра штети држави Косово. Позивајући се на њихове ставове, Тачи и Харадинај нису показали да су спремни за договор. Стога се очекује да ће их париски самит дочекати са таквим позицијама”, оцењује Хаљитај.

Подели на: