Најновије вести

Једностран панел о злочинима на Косову у Конгресу САД

У одбору за спољне послове комитета Представничког дома америчког Конгреса синоћ је одржан панел о ратним злочинима на Косову током сукоба 1998. и 1999. године. Учесници панела били су једино представници косовских Албанаца тако да је расправа била прилично једнострана, јавља дописник РТС-а из Вашингтона.

Главна говорница на панелу била је бивша председница Косова Атифете Јахјага а обратила се и жена која је тврдила да су је 1988. године силовала два српска полицајца. Говорио је и Иљир Битићи, чија су тројица браће убијени.

Није било српских представника те се није говорило о злочинима над Србима. Дописник РТС-а каже да су изнете чињенице за које не постоји никаква потврда, као то да је силовано 20.000 Албанки.

Истиче да је конгресмен Елиот Енгел, који је познат као албански лобиста, на наки начин осудио председника Александра Вучића наводећи да је са њим двапут разговарао о случају Битићи али да то још увек није решено.

Након панела нису била дозвољена новинарска питања.

Амбасада Србије у САД је упутила писмо сенаторима и конгресмена са чињеницама. То су извештај о сексуалном насиљу из 2018. године где је речено да је пријављено укупно 645 случајева од чега је 106 одбијено због непотпуне документације или недостатка доказа.

У писму је поменута изјава америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета који је рекао да се догађаји на КиМ 1998. и 1999. године не могу једнострано посматрати и да треба сагледати све жртве.

Приложен је и говор министра спољних послова Србије Ивице Дачића пред СБ УН о том питању.

Након панела, испред амбасаде Србије у Вашингтону одржан је протест где је више десетина косовских албанаца, како су рекли, тражило правду за сународнике.

Подели на: