понедељак, 16. маја 2022. | 16:53
Најновије вести

Једностране мере Приштине

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Приштина једностраним потезима жели да поништи већинску вољу српског народа која је исказана на последњим локалним изборима .

 

Према његовим речима, Приштина угрожава безбедност српског народа, посебно на северу Косова и наставља да додатно подиже тензије и то све у условима када видимо снажне дипломатске активности САД и Немачке.

“Поставља се питање да ли су те активности усмерене на охрабривање Приштине да иде даље са једностраним мерама и покушава да лоптицу пребаци у двориште Београда и покаже како је Београд неконструктиван, како омета процес наставка разговора или је једноставно немоћ и Ваштингота и Берлина да убеде Приштину да почне да се рационално понаша”, рекао је Дрецун.

Стално се доносе неке једностране мере од стране Приштине, указује Дрецун.

“Већ смо заборавили статут Трепче, већ смо заборавили причу да ће они узети Универзитет у Митровици, већ смо заборавили причу о уједињењу две Миторвице – ево сада долазе на ред ово ново, заборавили смо, под наводницима, закон о трансформацији КБС-а и врхунац је та платформа”, каже Дрецун.

Сада имамо ове изборе где је очигледно намера Приштине да већинску вољу српског народа која је исказана на последњим локалним изборима поништи и инсталира неке појединце из редова српског народа који би послужили само као маска да се покаже да су то Срби ипак учествовали на неким изборима – а да се онда створе услови за српско-српске сукобе, што би послужило као разлог за интервенцију, објашњава Дрецун.

“После избора ситуаиција може да буде конфликтна и да то послужи да ако Српске листа не учествује на њима, онда би могло да се предвиди шта би све могло да се дешава – и ако би се створила нека конфликтна ситуација, Приштина би то могла да употреби као оправдање за интервенцију са својим специјалним снагама да наводно одрже ред на северу Косова”, каже он.

На административним прелазима постоје припадници косовске полицијске службе али је то надлежност Кфора и то је велики ризик за Приштину да она овлада тим прелазима, јер Кфор не сме то да дозволи, каже Дрецун.

Упитао је да ли је повећање безбедности или застрашивање Срба ако се у редовима Кфора појаве припадници са амбелемима Албаније, албански официри.

“Не може командант Кфора да се прави да не зна колико је осетљива ситуаиција на северу и да каже да су шетали у групи осталих официра. То нису безазлене шетње”, каже Дрецун.

Према његовим речима, нормалан пут је да Приштина укине таксе јер су због тога представници српског народа поднели оставке и онда би се створили услови да се врате.

“Тачи повлачи потез којим жели да скрене пажњу са чињенице да је Приштина та која онемогућава наставак раазговора и Албанци желе да наставе путем који је тресирао Рама, а то је пут уједињења Косова и Албаније и сада се активности САД на дипломатском плану пребацују на Титану и Албанија се на велика врата увлачи у решавање косовског проблема”, закључио је Дрецун.

Подели на: