Најновије вести

Јевтић: Без разговора са Српском листом немогуће формирање косовске владе

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је за РТС да је српски народ на КиМ врло јасно рекао да остаје чврст и јединствен уз своју државу Србију. Без разговора са Српском листом у било каквој опцији формирање нове косовске владе је немогуће, то каже Устав Косова и закони, истакао је Јевтић.

 

Два дана после избора на Косову и Метохији цифре су јасне, победници такође.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић рекао је да ако говоримо о порукама бирача које долазе из српске заједнице она је више него јасна – српски народ на КиМ је врло јасно рекао да остаје чврст и јединствен уз своју државу Србију.

“Са друге стране, ако говоримо о Албанцимна порука онима који су неколико деценија били на власти је – нисмо задовољни са вашим радом, хоћемо нове људе, посебно што су и партија Аљбина Куртија и партија Исе Мустафе биле у опозицији у прошлом сазиву парламента”, рекао је Јевтић.

Према његовим речима, незадовољство је очигледно и оно се изразило кроз изборни процес.

Истакао је да је врло важно то што је Српска листа освојила свих 10 мандата. “То значи да нисмо оставили простор било коме од албанских лидера да тргује са оним што негде јесу интереси српског народа на Косову и Метохији”, подвукао је Јевтић.

Рекао је да је пратио изборну ноћ, када су излазили резултати и да је видео велико незадовољство одређених албанских аналитичара због убедљиве победе Српске листе.

“Било је важно да победимо у великом проценту”

“И зато је било важно да ми у великом проценту победимо како не би дозволили да се појаве неки Срби који не би радили ништа друго осим слушали шта им ови говоре”, рекао је Јевтић.

Без разговора са Српском листом у било каквој опцији формирање нове владе Косова је немогуће, то каже Устав Косова и закони, истакао је Јевтић.

Аљбим Курти каже да ће бити представника Срба у Влади, али не представника Српске листе јер то није, како каже, странка, већ представља државу.

“То говори шта би желео али једно је шта Албанци желе а другио је оно што стоји у законима. Дакле, у Уставу члан 96 стоји да представник Срба у Влади Косова ће бити изабран већином представника те заједнице косовској скупштиини. Ту нема расправе. То што говори Курти да ће узети не знак ког Србина то је као да ћемо ми рећи да нећемо да Курти буде премијер него ћемо узети неког другог – просто је то немогуће”, истако је Јевтић.

Потпредседник Српске листе сматра да уколико Курти жели да заиста буде председник косовске владе, он мора да узме чињеницу да је та листа победила.

“Сачекаћемо коначне резултате, није велика разлика између прве и друге странке у овом тренутку, путем поште гласови нису избројани. Мада се претпоставља да је већина гласова који су дошли путем поште за Самоопредељење”, рекао је Јевтић.

Интерес међународне заједнице је да се укину таксе, да се омогући наставак дијалога и да дође до компромисног решења, закључио је Јевтић.

Подели на: