Најновије вести

Јевтић: Докле ће међународна заједница да толерише овакву врсту односа према Србима?

Градоначелник Општине Штрпце Далибор Јевтић изјавио је да је данашња полицијска акција у овом месту још један вид застрашивања и притиска на тамошње српско становништво, јер за њу није било оправдања, обзиром на то да је локална смаоуправа већ изашла у сусрет надлежним институцијама и омогућила им да добију све тражене информације.

 

 

Од раних јутарњих сати полиција Косова је на неколико локација извршила упад са налогом да се проверио видео надзор, да се провере све камере које се налазе на главном путу у Општини Штрпце и да се додатно још једном претресе Привремени орган као институција за коју они тврде да је паралелна, илегална и да самим тим она не сме да функционише на територији општине Штрпце” рекао је Јевтић у изјави за ТВ Херц.

Јевтић је нагласио да је више него јасно да је ово још један вид притиска на грађане општине Штрпце, на све мештане и јасна порука да је живот, опстанак Срба у општини Штрпце и те како тежак.

“У том смислу, ова акција управо за циљ има само застрашивање које је додатно, после свих акција које смо имали у прошлости, – а ово је шеста у последњих седам месеци и то углавном на велике празнике… Да подсетим то је било на Бадњи дан, на трећи дан славе Св. Николе, то је било 16. марта дан пред обележавање погрома, па смо имали и друге акције под изговором борбе протв шверца, а све са циљем застрашивања. Морам да обавестим јавност да је Општина Штрпце већ изашла у сусрет институцијама које су тражиле информације везано за видео надзор” истакао је градоначелник Штрпца.

Јевтић је нарочито подвукао да је видео надзор о које је за тужилаштво било спорно, постављену у складу са свим законским процедурама.

“Оно што посебно морам да истакнем је да камере које су инсталиране 2013.године, па затим 2016. и 2017. године су инсталиране са тада важећим законом о видео надзору и безбедности на територији општине Штрпце. Ми нисмо ништа урадили илегално и ништа противзаконито. Напротив, све је урађено у складу са законом, чак на самом улазу у Штрпце постоји јасан знак, обавештење да улазите у зону видео надзора што потврђује да је све урађено у складу са процедурама. Закон је пре нешто више од годину дана измењен, закон о заштити личних података итд. И оно што посебно морам да нагласим јесте да ове камере нису у функцији већ дуже од пет, шест година и све ове информације су управо инситуције које су тражили претходно од нас већ имале” истиче Јевтић.

Градоначелник Штрпца је рекао да управо због свега наведеног, није било разлога да се поступа на овај начин, као што је то урађено данас.

“То нам говори да је цела позадина ове акције полиције чисто политичка и да има за циљ да се на одређени начин изврши додатни притисак на становништво, на саму инситуцију, на руководство, на све инситуције, које делују на територији општине Штрпце, јер ја не видим ниједан други рзалог да се овако и на овај начин поступа”.

Јевтић је додао да нема оправдања за упад у школе, у медијске куће и да то говори само за себе.

“Упад у једну школу, упад у једину српску интитуцију која функционише на тетриторији Општинр Штрпце је ништа друго него порука да и те институције нису добродошле у смислу да раде и функционишу овде на Косову. Врло су јасне поруке, јер када дођете у ситуацију да улазите у школе, у амбуланте, у друге инситуције, у једну медијску кућу, онда не треба ништа додатно објашњавати било коме”.

Представницима међународне заједнице, Јевтић је упутио питање:

“Оно што је свакако питање за представнике међународне заједнице је докле ће да толеришу такву врсту односа и могу слободно да кажем притиска које одређене институције Косова врше над Србима на овим просторима и шта је то што је повод за овакве акције, пошто је ситуација више него јасна, нити су камере биле илегалне, нити је било која од институција у којима је извршен упад данас на велики празник, радила било шта илегално” истакао је Јевтић.

Подели на: