Најновије вести

Јевтић и Берард: Дијалог начин решавања проблема

 

Дијалог је основни начин решавања проблема на Косову, закључак је састанка у Приштини потпредседникаа косовске владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика шефа мисије за Балкан и Европу Министарства спољних послова Француске Емануела Берарда.

Далибор Јевтић наводи да све проблеме које постоје треба решавати једино и искључиво дијалогом како би и Срби и Албанци на Косову живели боље.

“Свесни смо чињенице да проблеми који данас оптерећују два народа на Косову нису нимало једноставни али то не значи да њихово решење треба тражити на неке друге начине а да то није дијалог. Искрено мислим да све проблеме које имамо морамо решавати једино и искључиво дијалогом како би и Срби и Албанци на Косову живели боље и како живот не би био додатно отежан”, истакао је Јевтић током састанка.

Додао је да Косово мора бити место на коме ће сви невећиснки народи имати иста права јер се једино на тај начин гради боља будућност и напоменуо да је недостатак поверења један од основних проблема на чијем се решењу мора интензивно радити.

Емануел Берард који је задужен да прати процес дијалога између Београда и Приштине је, слажући се са наведеним, додао да је веома лоше када дијалог не постоји и да то значи да се потојећи проблеми додатно укрупњавају, што свакако треба избећи.

Заједничким снагама радити на повратку Срба

На састанку је било још и речи и о повратку.

Јевтић је Берарду предочио све проблеме на које Министарство за заједнице и повратак и он лично наилази током овог комплексног и нимало лаког процеса, истакавши да је један од већих узурпирана имовина.

“Ми се често трудимо да могућностима које имамо обезбедимо да повратак расељених на своја огњишта и након толико година буде бољи али околности нам не иду у сусрет јер сам мишљења да не може само Министарство за заједнице и повратак радити на овоме већ се на озбиљан начин у решавање овог проблема морају укључити и остале институције”, рекао је Јевтић, наводи се у саопштењу.

Емануел Берард борави у Приштини како би се у разговору са релевантним званичницима упознао са тренутном ситуацијиом на Косову.

Подели на: