Јевтић и Брату: Потребно заједничко деловање свих институција у заштити живота и имовине повратника

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и амбасадор ОЕБС-а на Косову Јан Брату разговарали су данас о последњим инцидентима у којима су Срби повратници били на мети нападача, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.
Заједнички закључак саговорника је да је неопходно веће ангажовање свих институција на Косову у решавању безбедносних инцидената који су задњих месеци погодили српску заједницу и повратничке средине.

 

Мисија ОЕБС-а на Косову са жаљењем гледа на све што се догађа и забринута је због учесталих напада на Србе и њихову имовину на Косову. Амбасадор Брату је истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу у циљу институционалног решавања оваквих проблема“, наводи се у саопштењу.Јевтић се захвалио амбасадору и мисији ОЕБС-а на Косову што адекватно реагују и осуђују све инциденте који погађају невећинске заједнице и њихову имовину.
”Имамо примере да када представници међународних организација више говоре о проблемима невећиснких заједница на Косову и када постоји веће ангажовање, долази до позитивних промена. Управо због тога је неопходно да се сви активније укључимо у заштити права заједница и спровођењу закона”, рекао је Јевтић, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је на данашњем сатанку закључено „да све заједнице, укључујући и невећинске заједнице, треба да имају једнака права и уживају једнаку заштиту на Косову, као и то да је потребна већа посвећеност и ангажман појединаца и институција“.
Наглашава се да је договорено да се покрене више иницијатва и конретног заједничког деловања свих инситуција у циљу заштите имовине и живота повратника

Подели на: