Најновије вести

Јевтић: Пример смо добре сарадње између две заједнице

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић реко је да је поносан на чињеницу да је општина на чијем је челу пример добре међуетничке сарадње и комуникације.

 

Јевтић истиче да увек инсистира на томе да власт у Приштини не увози проблеме и не ради ништа што ће погоршати односе међу заједницама.

Иако српска заједница у локалном парламенту има потребну двотрећинску већину, градоначелник Штрпца наглашава да је испред одређених општинских служби поставио директоре из албанске заједнице и додаје да је мултиетничност и у том погледу предност, а не мана, те да би таквог модела требале да се придржавају и централне институције власти.

“Ми иако имамо двотрећинску већину у скупштини у општини Штрпце, ја сам именовао директоре испред албанске заједнице зато што ми није потребна политичка коалиција за тако нешто, јер то је нешто што треба да буде нормално, не мора мени да стоји нешто у закону и регулативима да ја одлучим да заједно у руководству општине имамо и представнике албанске заједнице. Мислим да је то предност, никако мана и мислим да тај модел треба да се примени свугде. Нажалост, ми на централном нивоу имамо супротну ситуацију, дакле, чак и оно што пише негде у законима и Уставу Косова се не примењује што се односи на српску или друге мањинске заједнице, што је свакако лоша порука. Они могу да користе Штрпце као добар пример како се ствари у односима између већине и мањине решавају”, каже Јевтић.

Он додаје да би се решавањем питања ски – центра “Брезовица, кроз јавно – приватно партнерство, ланчано решили многи проблеми.

“Ми смо мишљења да јавним предузећем које управља Ски центром треба да руководи општина Штрпце. То ће, уколико нам ту иницијативу подрже централне власти омогућити да уђемо у процес јавно приватног партнерства кроз који ћемо успети да решимо добар део проблема незапослености, ланчано, не само директним отварањем радних места већ и чињеницом да ће наши локални привредници, пољопривредници и сви они који на неки начин могу да буду део тог процеса, могу имати користи од тога и самим тим и они у приватном сектору отворити нова радна места и зато кажем да је идеја јавно приватног партнерства, што се тиче ски центра Брезовица, нешто што дугорочно може решити не само проблем незапослености становника општине Штрпце већ и шире”, рекао је Јевтић.

Према његовим рецима, као и свуда на Косову проблем незапослености је и у општини Штрпце један од најприсутнијих, а његово решавање биће главни приоритет и изазов за локално руководство.

“Када буду завршени радови на новој болници, обданишту али и створени услови за формирање сопственог комуналног предузећа парцијално ће се отварати и нова радна места”, каже Јевтић и додаје да је поред инфраструктуре неопходно изградити и услове који би привукли кадрове да овде дођу и остану.

Додаје да ће млади људи и породице које немају ни једно примање у кући бити у фокусу приликом отварања нових радних места.

“Ми смо већ потписали меморандум о разумевању и сарадњи са Министарством за заједнице и повратак и изградићемо једну спортску и фискултурну салу у дворишту школе ‘Стаја Марковић’ у селу Горња Битиња. Та школа се налази између села Горња и Доња Битиња, а ученици ове школе ће имати боље услове за бављење физичком културом, а и наши спортски радници и спортски клубови ће имати боље услове за тренинге и рад у будућности и то је један од пројеката који ћемо реализовати. Други, такође веома важан пројекат или ако хоћемо први по важности и значају јест систем за прераду воде или фабрика за прераду воде која ће самом месту Штрпцу омогућити пијаћу воду. Поред тих имаћемо неке мање пројекте, за свако село ће приоритети бити вода и канализација и путна инфраструктура и у том инфраструктурном смислу гледаћемо да урадимо што више. Оно што желим посебно да истакнем јесте да ће приоритет бити заштита животне средине”, рекао је Јевтић.

Подели на: