Најновије вести

Јевтић: Српска листа има право да буде део институција

Представници српске листе не јуре у Владу Косова, али закони су јасни, да то без Српске листе није могуће, каже за РТС потпредседник Српске листе Далибор Јевтић. Примарни циљ је стабилност на Косову и Метохији, каже Јевтић и најављује да ће о даљем деловању данас разговарати са директором Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Закони су врло јасни, и Српска листа је победник избора унутар српске заједнице и као таква има ексклузивно право да буде део институција”, рекао је у Јевтић у Дневнику РТС-а.

Јевтић је рекао да Српска листа не трчи да буде део Владе, него да гледа шта је интерес српског народа.

“Ми ћемо на ову тему и на друге теме и данас бити у прилици да разговарамо са директором Канцеларије за Косово и Метохију, и предочићемо оно што је важно, како би заједнички донели одлуку о нашем будућем деловању”, навео је Јевтић.

Јевтић је оценио да поруке које шаље Аљбин Курти не охрабрују и да представљају повратак у деведесете.

“Биће интересантно видети начин на који ће он као будући председник владе деловати. Једно је бити председник партије која има тако радикалне ставове као што има ‘Самоопредељење’, друго је када будете председник владе, па у тој влади имате оне који другачије мисле од вас”, сматра Далибор Јевтић.

Када је реч о реципроцитету који је Курти најавио, Јевтић је навео да нико не зна шта то значи и колико ће то утицати на односе.

“Таксе се морају укинути, али ако сада уводите неке мере које господин Курти најављује то значи да ћемо доћи у ситуацију која ће можда бити тежа у односу на саме одлуке око такси”, казао је Јевтић.

Јевтић је истакао да оно што Курти прича не охрабрује ни наставак дијалога у Бриселу.

“Оно о чему он говори и начин на који говори указује на то да ни он не жели дијалог, да ни он не жели да се проблеми решавају, већ намеће нека нова питања и неке нове проблеме који ће само даље оптеретити односе два народа”, навео је Далибор Јевтић.

Подели на: