понедељак, 29. маја 2023. | 07:49
Најновије вести

Јоксимовић и Фабрици о предстојећој динамици преговора са ЕУ

Министарка за европске интегарције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарали су о плановима и активностима наше државе у процесу приступања – првенствено значају програмирања и спровођења ИПА пројеката, приоритетима Србије у европским интеграцијама и другим важним темама, наводи се у саопштењу из кабинета министарке.

 

Јадранка Јоксимовић и Сем Фабрици разговарали су о предстојећој динамици ЕУ интеграција, Извештају о напретку који би требало да обухвати анализу укупних реформи у Србији у претходној години.

Јоксимовићева је изразила очекивање да ће државе чланице ЕУ имати довољно времена и материјала да подрже потварање нових поглавља до краја године.

Наглашава да је ЕУ доминантан развојни партнер Србије и да је грађани препознају као навећег и назначајнијег донатора, односно да су њенњ чланице највећи инвеститори у српску привреду.

Подсећа, у том смислу да наша држава из фонодова ЕУ, на годишњем нивоу добија око 200 милиона евра бесповратних средстава која се користе за бројне развојне пројекте. Ове године, планирано је да отпочнемо са припремом Закона о кохезионој политици.

Јоксимовићева и Фабрици разговарали су и о примени и коришћењу програмираних средстава, са акцентом на потреби јачања капацитета – како министарстава тако и једница локалне самоуправе. У току су разговори о програмирању ИПА средстава за 2019. и 2020. годину, наводи се у саопштењу из кабинета министарке.

Подели на: