Најновије вести

Јоксимовић: Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине

Поглавље 35 није замена за дијалог Београда и Приштине, већ мери степен имплементације Бриселског споразума, навела је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Јадранка Јоксимовић је одговарајући на питање посланика СРС-а Александра Шешеља истакла да је постојање бриселког споразума доказ да Србија није принуђена да призна Косово већ да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији.

“Да је Србија принуђена на нешто дијалог и Бриселски споразум не би постојали јер морају да се уваже легитимни интереси Србије “, истакла је Јоксимовићева на седници скупштинског Одбора за европске интеграције.

Додала је да је Србија прихватила да ЕУ буде медијатор у дијалогу Београда и Приштине, јер ЕУ мора да буде статусно неутрална због пет држава чланица које не признају независност Косова.

“Ништа нажао није учињено Србији са овом медијацијом, има ту мањкавости, ја сам један од већих критичара онога што није урађено зато што је неко показао да је за њега потписани уговор жврљотина и парче папира, али за Београд није, јер смо ми озбиљна држава која се држи међународних уговора и својих обавеза на које смо се потписом обавезали”, навела је министарка.

Каже и да председник Србије Александар Вучић и Влада Србије указују на то да је потребан већи притисак из ЕУ извршити на Приштину, као и да га очекују и то, не само за таксе, већ и за формирање заједнице српских општина.

Одговарајући на наводе Шешеља да је Влада Србије инфериорна у односу са ЕУ, Јоксимовићева истиче да то није случај, већ да Влада Србије и ЕУ имају партнерски, отворени однос, који некада има успоне и падове.

Како је рекла, ти односи не зависе само од Београда и Брисела, већ и од свих земаља чланица, а да Србија са некима од њих има одличне билатералне односе, а са некима и отворена питања, која могу утицати на одлуке.

У том смислу, Јоксимовићева наводи да је 13 земаља чланица ЕУ јутрос упутило писмо за убрзање интеграција земаља Западног Балкана.

“Чињеница је да смо својом слободном вољом подржаном грађанима дошли у ситуацију да будемо и мерени и оцењивани , то је наша слободна одлука и то је нешто што прихватамо и то не као ђачићи којима се дају инструкције, већ као заинтересовани партнер који хоће да уради нешто добро за себе и своје грађане”, истакла је министарка.

Како наводи, због тога што Србији отварање нових поглавља зависи од поглавља 23 и 24, процес јесте успорен, што она оцењује као непотребно и понекада контрапродуктивно.

“Ако су отварања поглавља сама себи постала циљ, а не треба да буду, већ само инструмент за реформе које се спроводе да бисмо дошли до затварања поглавља, ми тај темпо заиста прихватамо и имамо увек више спремних поглавља него што их отварамо, што значи да је посао урађен, али није увек све до земље кандидата”, казала је Јоксимовићева.

Додаје да у овом тренутку постоји једна интроспективна фаза ЕУ која не дозвољава да види шире и даље и која не дозвољава да види политику проширења као елемент којим ће се сама оснажит, као и то да је највећа предност ЕУ интегративна моћ коју још увек има и за себе и за друге.

Подели на: