Најновије вести

Јоксимовић: Сарађујемо са Вишеградском четворком али се не одричемо Балкана

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић да су земље Вишеградске четворке природни мост и природни савезник Србије, а не изнуђено савезништво.

 

Јадранка Јоксимовић је, гостујући на РТС-у, објаснила да земље Вишеградске групе имају свеже памћење на процес приступања Европској унији.

“Они препознају природну везу Вишеградске групе и Западног Балакна. Мислим да је ово продорни домет, који је направио председник Александар Вучић у Прагу. Препознајемо природна савезништва и мостове а не изнуђена савезништва”, исткла је министарка за европске интеграције додајући да су земље Вишеградске групе “природни мост”.

Посебно је важно, каже, што су то земље које су доследан и гласни заговорник политике проширења Европске уније.

“Они су направили платформу сарадње, не делују појединачно, кроз коју усклађују наступ у оквиру ЕУ везано за различита питања”, напоменула је министарка Јоксимовић указујући да су те земље (Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска) веома утицајне када преговарају о заједничким политикама.

“Они се прво појединачно договарају и преговарају, али када ускладе интересе онда се веома добро боре у оквиру ЕУ. А једно од најважнијих питања је проширење”, нагласила је министарка за европске интеграције.

Сматра да “средњоеврпски менталитет” има утемељење у историјском и културолошком значењу иако постоје разлике у билатералним односима током историје.

Јоксимовићева додаје да се, сарадњом са Вишеградском четворком, Србија не одриче Балкана.

“Ја четири године постављам питање где је северни, источни, јужни, ако постоји Западни Балкан. Испада да су сви ти други Балкани већ у ЕУ, а Западни Балкан који би требало да је најближи је ван целовите Европе”, додаје Јоксимовићева.

Министарка је указала и да Србија не тражи пречице, а ни менторства

“Ми имамо људе, памет, тржиште и идеје, као и способност за препород – што је Вишградска група одлично препознала, и због тога се В4 заузима за европску будућност наше земље”, истакла је Јоксимовићева.

Подели на: