Најновије вести

Још 22 новооболелих и два излечења у српским срединама на КиМ

Од тренутно 483 активних случајева, 344 је у изолацији, док је 119 хоспитализовано. Недостатак материјала за обраду узорака у лабораторији у Краљеву, проблем у најави.

 

У српским срединама на Косову и Метохији, на основу јучерашњих резултата 60 тестова на ковид 19, регистрована су два оздрављења и 22 новооболелих, саопштио је данас др Александар Антонијевић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица.
Новоболели су из следећих општина и подручја: Косовске Митровица -5, Зубин Поток -3, Лепосавића -5, Звечан -1 и централни Космет – 8 .
У другом таласу епидемије, од 18. јуна у српским срединама регистровано је 540 оболелих од ковида 19, што је, како истиче др Антонијевић, неколико пута више него што је регистровано у првом таласу од марта до краја маја.
Од тренутно 483 активних случајева, 344 је у кућној изолацији, док је 119 хоспитализовано. Од тога 109 у Здравственом центру Косовска Митровица, у КЦ Србија у београду једно лице, у КБЦ “Драгиша Мишовоић” три, КЦ Крагујевац два и КЦ Ниш четри.
Др Антонијевић каже да су се испунила очекивања да ће ситуација током ове недеље кренути набоље, односно да ћемо пасти испод бројке која нас је данима пратила да од броја тестираних 60 одсто буде позитивних. Сјајна је вест, како каже, да је последња два дана проценат позитивних око 30 одсто.
– У наредним данима очекујемо да останемо на том броју И да полако силазимо- истиче др Антонијевић.
Што се тиче клиничке слике оболелих, каже да имају тренутно три тешка случаја, док је око 95 одсто тренутно хоспитализованих са лакшим упалама плућа.
У вези са ретестирањем , који је услов да би неко изашао из изолације, каже да успевају да ретестирају заражене на време, односно оне који су у кућној изолацији након 14 дана, а оне који су хоспитализовани након отпуштања из болнице и још 14 дана у изолацији.
Као проблем у најави, др Антонијевић наводи недостатак материјала за обраду узорака у лабораторији у Краљеву, где ће се радити тестови до петка, а након тога лабораторија у Краљеву неће моћи да прими узорке због недостатка такозваних медијума за засејавање или подлога.
– Краљево ће нам данас и сутра примити по 60 узорака, то нам је велики проблем. Једноставно нема тих подлога, био бих најсрећнији када би Краљево добило те подлоге и да наставимо са сарадњом. Надам се да ће се у наредном периоду та ситуација решити – изјавио је Антонијевић.
С.К.

Подели на: