Најновије вести

У српским срединама на КиМ још 37 оболелих од ковида 19

У последња 24 часа на основу 60 узорака потврђено је присуство коронавируса у 37 случајева у српским срединама на Косову и Метохији., саопштио је данас специјалиста еоидемиологије из Завода за јавно здравље Косовска Митровица др Александар Антонијевић.

 

Данас потврђени случајеви су из следећих општина: Косовска Митровица  – 16 (од тога и једно лице које је преминуло у понедељак али је јуче потврђено резултатима теста да је пацијент био ковид позитиван), Звечан – 4, Лепосавић – 9, Зубин Поток -3, Косовска Каменица -1, Призрен – 1, Гњилане -1 и  Прилужје – 2.

Тиме се укупан број новооболелилх од 18. јуна, у другом таласу коронавируса попео на 321. Од тога шест пацијената је до сада излечено и имамо четри смртна случаја.

Од укупног броја заражених – PCR потврђених позитивних лица, у Здравственом центру Косовска Митровица хоспитализовано је 75 пацијената (ту нису урачунати пацијенти који су хоспитализовани а код којих још није тестом потврђено присуство ковида 19), у КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду хоспитализована су три лица, у КЦ Крагујевац два и КЦ Ниш четри.  Осталих 203 је у кућној изоилацији.

Др Антонијевић каже да је ситуација алармантана и да сада није приоритетни циљ, као што је био у првом таласу,  да се спречи ширење епидемије и у чему се заједничком борбом и успело с обзиром да смо три недеqе били без позитивних случајева

– Сада због великог броја заражених, борба је да се тестирају само пацијенти којима је то неопходно. Сви пацијенти са симптомима морају да се јаве надлежном Дому здравља, ту се ради озбиљна тријажа. У сарадњи са свим домовима здравља, и на централном Косову и на северу Косова и Метохије, свакодневно добијамо информације који су то пацијенти који захтевају хитно узорковање. Сви остали су у кућној изолацији, прате се, раде се контроле на два – три дана, контролне крвне слике, снимци плућа, уколико дође до проградирања болести ти пацијенти се тестирају, уколико им се не погорша стање или дође до побољшања остају кућној изолацији где се прати њихово стање. Сада нам је приоритет да са што мањим последицама, што мање смртних случајева прођемо овај јако тежак и драматичан период – каже Антонијевић.

Такође, понавља апел на поштовање свих епидемиолошких мера, ношење личне заштитне опреме, држање дистанце. Посебно апелује на поштовање прописа од стране угоститељских и трговинских радњи да не примају особе без заштитне маске и да обезбеде држање дистанце.

Додајмо, Завод за јавно здравље Косовска Митровица, од 12. марта 2020. укупно је тестирао 2560 лица, од чега имамо укупно 450 оболелих. По општинама и подручјима ситуација изгледа овако : Косовска Митровица -163, Звечан – 66, Лепосавић – 102, Зубин Поток -50, централно Косово и Метохија – 69.
С.К.

 

Подели на: