Како остварити право на социјалну помоћ

Састанак у Ромском омладинском центру

 

Социјална помоћ је регулисана и уређена Законом о шеми социјалне помоћи на Косову. Странке су незадовољне када буду одбијене и зато морају да швате да их не одбијају службеници или Центар за рад као инсититуција, већ прописи, каже Соња Нешић из Центра за социјални рад

У Ромском омладинском центру у Грачаници одржан је састанак на којем се разговарало о правним средствима и механизмима за заштиту права заједница, са акцентом на осваривање права на новчану социјалну помоћ.
У име Општине Грачаница састанку су присуствовали заменик председника Саша Данић, службеница Центра за социјални рад Грачаница са седиштем у Лапљем Селу Соња Нешић и представник Канцеларије за заједнице и повратак Љеутирм Ајети.
Присутнима се први обратио заменик председника општине Саша Данић, који је истакао да је локална самоуправа посвећена унапређењу и заштити права мањинских заједница.
-Управо зато служе овакви састанци, да отворено и директно разговарамо о актуелним проблемима како би сви заједно радили на њиховом решавању без обзира на културну, етничку, верску и другу припадност. Врата локалне самоуправе су отворена за све, јер сви делимо исте проблеме и заједно морамо да се боримо и живимо, рекао је Данић.
На састанку је највише речи било о праву на социјалну помоћ. О условима и критеријумима за осваривање новчане социјалне помоћи угроженим породицама детаљно је говорила службеница Центра за социјални рад Грачаница са седиштем у Лапљем Селу Соња Нешић.
-Социјална помоћ је регулисана и уређена Законом о шеми социјалне помоћи на Косову. Странке су незадовољне када буду одбијене и зато морају да швате да их не одбијају службеници или Центар за рад као инсититуција, већ прописи. Питање је да ли је Закон строг или не, на томе треба да раде више инстанце, пре његовог доношења, истакла је Нешић и додала:
Шема социјалне помоћи дефинише да се она даје искључиво сиромашним породицама, а не појединцу. Имамо случајеве да људи долазе због болесног члана породице, међутим, прецизирано је да се социјала не даје појединцу већ породици. Често људи мешају социјалну помоћ са дечијим додатком, јер је један од услова да имате дете млађе од пет година. То није дечији додатак, већ додатак који породица добија у висини од пет евра уколико уђе у програм социјалне помоћи.
Нешић је истакла да је странка пре него што преда захтев у обавези да припреми сву неопходну документацију.
-Ми смо у обавези да све унесемо у базу података. Зато је веома важно да подносилац захтева буде искрен, јер уколико се на терену утврде другачије чињенице, странка може бити одбијена. Важно је да се наведу сви чланови породице и тачна адреса. Не можемо за неког да кажемо да је самохрани родитељ, ако нема решење из суда и слично, навела је она као пример и посебно нагласила да уколико неко нема потребну документацију, службеник није у обавези да прими захтев, већ да странци пружи све потребне информације које би помогле за остваривање права.
Састанку у Ромском образвоном центру присуствовали си и представници организација из области заштите права грађана – Канцеларије омбудсмана и Регионалне канцеларије за бесплатну правну помоћ, који су присутнима објаснили могућности за остваривање својих права.
Састанак је организовала организација Адванцинг Тогетхер (АТ) уз подрушку УНХЦР-а.  М.Ч.

Подели на: