Најновије вести

Кампања од 13. до 17. маја

Српска листа је једина српска партија која је предложила своје кандидате за председнике општина и то – Горана Ракића за северни део Косовске Митровице, Зорана Тодића за Лепосавић, Вучину Јанковића за Звечан и Срђана Вуловића за Зубин Поток

 

За изборе за председнике четири општине на северу КиМ заказане за 19. мај до сада потврђени кандидати три политичка субјекта – Српске листе, Демократске партије Косова Хашима Тачија и Самоопредељења, потврдио је српски члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић.

Следи састављање бирачког списка и кампања која ће трајати од 13. до 17. маја, казао је Веселиновић. Веселиновић подсећа да је Панел за жалбе одбио да уважи захтев чланова ЦИК из Самоопредељења да не прихвате кандидатуру представника Српске листе. Представници Срба са КиМ наглашавају да је намера чланова ЦИК из покрета Самоопредељења била да дискредитују Српску листу са ових избора, једину српску политичку партију, како би макар и са минималним бројем бирача, албански кандидати преузели власт у већинским српским општинама.

„Српска листа је једина српска партија која је предложила своје кандидате за председнике општина и то – Горана Ракића за северни део Косовске Митровице, Зорана Тодића за Лепосавић, Вучину Јанковића за Звечан и Срђана Вуловића за Зубин Поток”, навео је Веселиновић. У четвртак 2. Маја надлежне косовске институције представиле су оријентациони план за безбедност, уочи предстојећих ванредних избора за председнике општина на северу Косова. Представници ЦИК-а, косовске полиције и тужилаштва оценили су да је безбедност на северу Косова на високом нивоу и да очекују успешан изборни процес, преноси РТК2. Степен безбедности на Косову је веома битан фактор у изборном процесу, па је самим тим битна и сарадња између Централне изборне комисије, тужилаштва и полиције. „Овај споразум је имао неких недостатака, али на крају је резултирао успешном сарадњом свих актера. Данас изражавамо спремност да сарађујемо са свима који су укључени у комплетни изборни процес, како би сви служили испуњавању заједничког циља, а то је успешан изборни процес. Ја верујем да ће на овим изборима степен безбедности бити на највишем нивоу”, рекао је главни извршни службеник Секретаријата ЦИК-а Енес Хаљими. Полиција Косова је у складу са законима на снази и координацији са изборном комисијом и тужилаштвом у последњој припремној фази за спровођење оперативног плана обезбеђивања сигурности пре, током и након изборног процеса. „Полиција Косова биће задужена за безбедност изборне кампање, обезбеђивање изборних скупова и о свему томе обавештавати ЦИК. Полиција Косова побринуће се и за обезбеђивање изборног материјала од тренутка уласка на Косово, све до главног складишта и пратиће свако кретање изборног материјала, до тренутка објављивања изборних резултата од стране ЦИК-а”, истакао је Африм Ахмети из Управе полиције. Канцеларија главног државног тужиоца успешно спроводи све преузете обавезе из споразума надлежних институција, а то се пре свега односи на сузбијање сваке могуће злоупотребе гласова.  „У складу са овим споразумом, именована сам на позицију националног координатора за изборе и на крају тог процеса ћу сачинити извештај. Државни тужилац је спровео све потребне процедуре, које произилазе из споразума између тужилаштва и полиције. Сада смо у финалној фази припреме унутрашњег акционог плана. Имамо довољно координатора који ће бити дежурни 24 часа, а све у циљу заштите изборне воље грађана”, истакла је Лаура Пуља испред канцеларије главног државног тужиоца. И.Ј.

Подели на: