Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Листа демолираних објеката у српским срединама на КиМ предугачка

На данашњи дан, осам година након потписивања Бриселског споразума, када би већ увелико требало да буде формирана Заједница српских општина која би донела стабилнији и мирнији живот нашем народу на Косову и Метохији и заштиту српске имовине, ми смо сведоци грубе демонстрације нетрпељивости према свему што је српско, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

.

У току јучерашњег дана обијена су улазна врата на Основној школи „Бранко Радичевић“ у општини Обилић. Разбијено стакло је приметио домар школе и обавестио о томе надлежне, а за сада није познато да ли је нешто украдено, наводи се у саопштењу.

“Инцидент је узнемирио ученике и особље школе, али и друге мештане општине. Ова школа често је била на мети напада. Обијена је и пљачкана више од двадесет пута од 1999. године, а током Мартовског погрома 2004. у потпуности је демолирана”.

Посебна иронија, како се истиче у саопштењу, лежи у томе што се у непосредној близини ове школе налази полицијска станица.

“Листа демолираних објеката у српским срединама на Косову и Метохији само од почетка године је предугачка, након цркви, здравствених установа, сада се на мети албанских ектремиста нашла и образовна установа. На данашњи дан, осам година након потписивања Бриселског споразума, када би већ увелико требало да буде формирана Заједница српских општина која би донела стабилнији и мирнији живот нашем народу на Косову и Метохији и заштиту српске имовине, ми смо сведоци грубе демонстрације нетрпељивости према свему што је српско”.

Канцеларија за Косово и Метохију оштро осуђује овакве континуиране нападе, захтева хитну реакцију надлежних органа и тражи казну за починитеља овог инцидента.

“Такође упућујемо апел међународним снагама у јужној покрајини да појачају присуство у српским срединама и осигурају миран живот нашем народу”, додаје се у саопштењу.

Подели на: