Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Нетачне и злонамерне поруке Приштине о референдуму

Поводом одржавања референдума у Републици Србији, Канцеларија за Косово и Метохију упутила је на време захтев Мисији ОЕБС на КиМ да у складу са својим мандатом оперативно спроведе на терену процес гласања, односно референдумско изјашњавање грађана Србије у покрајини.

 

 

Обраћајући се мисији ОЕБС са тим захтевом, Канцеларија за Косово и Метохију је поступила на идентичан начин како је то чинила годинама уназад у складу са свим договорима и како су сви претходни изборни процеси до сада организовани на простору КиМ, укључујући и последњи изборни процес 2020. године, саопштено је из Канцеларије.

Из те међународне мисије су, наводе, званично обавештени 22. децембра да је ОЕБС у складу са повереним му мандатом спреман да, као и до сада, организује референдум на простору Косова и Метохије, али да власти Привремених институција самоуправе у Приштини нису дале “зелено светло” за спровођење процеса референдума на простору Косова и Метохије.

Канцеларија за Косово и Метохију се због оваквог односа Привремених институција самоуправе званично обратила и амбасадорима земаља Квинте, званичном Бриселу као и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку који је посредник у комуникацији Београда и Приштине, са јасном молбом да се омогући одржавање референдума на КиМ.

Те чињенице, утврђене процедуре и дугогодишња пракса су добро познати и самој Приштини која и те како зна да сва комуникација Београда и Приштине иде преко Брисела, тј. у случају организовања гласања и изборног процеса додатно и преко Мисије ОЕБС на КиМ, а у складу са Резолуцијом СБУН 1244, истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије за КиМ наводе да је зато апсолутно злонамерна свака пласирана вест од стране Приштине како се Београд по питању референдума није обратио Привременим институцијама самоуправе у Приштини која спиновањем покушава да замаскира најдиректније кршење људских права Србима на КиМ, одлуком да им се забрани право гласа и изјашњавања.

Због тога су, напомињу, тумачења и поруке које претходних дана по овом питању стижу из Приштине потпуно нетачне и крајње малициозне.

Подједнако, као што су нетачне и малициозне поруке из Приштине да ће Србима са КиМ бити омогућено да гласају преко “Канцеларије за везу Србије са Косовом”, која је од стране Приштине измишљено институционално тело.

“Подвлачимо да таква институција не постоји ни на терену, ни у једном једином споразуму, већ постоји искључиво у имагинацији приштинских политичара. Једино што по споразуму из Брисела постоји и функционише јесте институција официра за везу чији мандат није ни да спроводи, ни да организује референдумско изјашњавање, већ да олакша комуникацију између Београда и Приштине. Уколико у Приштини не познају споразуме које су потписали, могу их великодушно скинути и прочитати на сајту Владе Републике Србије или Канцеларије за Косово и Метохију”, каже се у саопштењу.

Подели на: