Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Од почетка године опљачкане три православне цркве у општини Зубин Поток

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су од почетка године опљачкане три православне цркве у општини Зубин Поток. Протеклог викенда обијена је и похарана Црква Светог Јована у Доњим Варагама, а претходних дана се на мети разбојника нашла Црква Светих оца у селу Зупче, као и Црква Вазнесења Господњег у месту Јагњеница.

 

 

У саопштењу се наводи да је из светиња Српске православне цркве не само однет новац и друге драгоцености, већ су током преметачине разбацане и црквене реликвије.

У Зубином Потоку, ухапшен је Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ.

Истиче се да је овакав однос припадника албанске заједнице према верским објектима Српске православне цркве слика политичких прилика и порука које свакодневно шаљу политички лидери из Приштине, као и нова потврда угрожености православних светиња на Косову и Метохији.

“Више је него јасно да када у Приштини не постоји јасна и недвосмислена политичка опредељеност да се поштује и негују верска разноликост и толеранција, тада на терену сведочимо сваковрсним нападима на православне храмове. Нажалост, од почетка године, наставио се негативан тренд пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима на простору Косова и Метохије, њиховој приватној имовини, а сада и храмовима СПЦ”, наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Подели на: