Најновије вести

Kaнцеларија за КиМ: Поражавајуће што је злочин у Ливадицама затворен случај

Поводом 23 године од како је на територији Косова и Метохије почињен један од најмонструознијих терористичких напада, у коме је погинуло 12 а повређено 43 Срба, Канцеларија за КиМ је саопштила да је поражавајуће то што је злочин у Ливадицама затворен случај.

 

 

Канцеларија за Косово и Метохију подсећа да су се у аутобусу Ниш експреса, који је пре 23 године дигнут у ваздух у Ливадицама, код Подујева, налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу, да обележе Задушнице.

Међу 12 погинулих било је и двогодишње дете.

“Ни после више од две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, што између осталог сведочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истиче се да је поражавајућа чињеница да је овај случај затворен.

“А да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, тзв. Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа“, истиче се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ подсећа да се злочин у Ливадицама десио у присуству међународних снага безбедности и да управо зато представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији.

“Која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве. Подсећамо да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету…“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су Срби на КиМ и данас грађани другог реда и да су изложени разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања – са циљем њиховог протеривања.

Од међународне заједнице и Приштине се тражи да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији.

“Јер док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе. А Влада Републике Србије никада неће престати да тражи правду за жртве овог и других монструозних злочина почињених широм покрајине“, наводи Канцеларија.

 

Подели на: