Најновије вести

Канцеларија за КиМ позива на обнову истраге злочина над новинарима на КиМ

Данас се навршава двадесет четири године од отмице чланова новинарске екипе Радија Приштина Ђуре Славуја и Ранка Перенића. Они су киднаповани 21. августа 1998. године у близини Велике Хоче, када су кренули да извештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту.

 

 

Канцеларија за Косово и Метохију са жаљењем и огорчењем констатује да њихови отмичари још нису пронађени.

“Такође, подсећамо да је спомен-обележје новинарима, на путу Велика Хоча–Зочиште, где су нестали Ђуро Славуј и Ранко Перенић, до сада рушено осам пута, а починиоци овог валданског чина, исто тако су још увек непознати. Захваљујући упорности колега новинара, у мају ове године је на месту њиховог нестанка, девети пут постављена спомен-плоча, као одговор и упозорење свима онима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је решеност оних који траже правду кратког века”, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију поново позива Еулекс и све надлежне међународне и локалне институције да обнове истрагу и пронађу и процесуирају починиоце овог, али и осталих злочина над новинарима на Косову и Метохији.

Подсећа да још нису расветљена убиства и отмице Љубомира Кнежевића, новинара приштинског „Јединства“ и дописника Политике, који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна и Александра Симовића, новинара и преводиоца, који је нестао пре тачно 23 године, 21. августа 1999. године у Приштини. Додаје да је Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића је 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела ОВК. Поред њих, на Косову и Метохији убијени су и албански новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005).

“Ни ћутање, ни скрнављење спомен-плоче неће нас поколебати у трагању за правдом, а друштво међунационалне толеранције и уважавања неће бити могуће остварити на Косову и Метохији све док породице несталих, које год националности оне биле, не добију задовољење у истини и правди. Коначно расветљавање ових и свих других злочина и проналажење и кажњавање учинилаца предуслов је за изградњу поверења српског народа у међународне и покрајинске инситуције на Косову и Метохију, као и за нормализацију суживота у Покрајини”, поручују из Канцеларије за КиМ.

Подели на: