Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Пре 23 године, на путу Ораховац-Велика Хоча, отети су новинари РТП

На данашњи дан, пре двадесет три године, на путу Ораховац-Велика Хоча, отети, су новинари Радија Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Породице отетих новинара, колеге и цела јавност до данас немају никакве званичне информације о њиховој судбини, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

 

 

Отмичари Ђуре Славуја и Ранка Перенића нису пронађени, као што нису пронађени ни они који су до сада седам пута вандалски оскрнавили спомен-плочу, постављену од стране њихових колега као упозорење свима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је трагање за правдом кратког века.

Завера ћутања којом је обавијен нестанак Ђуре и Ранка, представља највећу мрљу на образу управо оних, који би на Косову и Метохији требало да се старају о успостављању владавине права и закона. Канцеларија за Косово и Метохију и овом приликом позива све надлежне међународне и локалне институције у покрајини да обнове истрагу и процесуирају починиоце овог страшног злочина и на тај начин покажу да су заиста, а не само деклеративно, посвећени праву и правди.

Са жаљењем подсећамо да још увек нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна, Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини.

Коначно расветљавање ових злочина и проналажење и кажњавање њихових виновника, али и починилаца свих организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини су пут ка изградњи међусобног поверења и нормализацији односа у покрајини.

На крају, тражимо од међународних институција на Косову и Метохији да уложе свој ауторитет и пруже заштиту свим медијским радницима и да им обезбеде услове за безбедан и несметан рад, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Подели на: