Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Приштина забранила Петковићу да посети КиМ

Власт у Приштини на челу са Аљбином Kуртијем забранила је директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Петру Петковићу да за највећи православни празник Васкрс буде са својим народом на Kосову и Метохији, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

 

 

Петковић је планирао да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани, а да на Васкршње јутро присуствује васкршњој служби у манастиру Грачаница, а потом и сусрету и куцању васкршњим јајима са најмлађима у манастиру Драганац.

“Иако је посета била искључиво верског карактера и обухватала искључиво посете манастирима, светињама Српске православне цркве, у духу највећег празника у Срба, без икаквих политичких интенција, власти у Приштини су без икаквог образложења његову посету забраниле”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Курти већ више од годину дана брани директору Петковићу да посети Косово и Метохију и буде са својим народом, а те забране не само да су без икаквог основа, већ представљају и директно кршење споразума о слободи кретања и званичним посетама, посебно када је реч о главном преговарачу српске стране у Дијалогу.

Официр за везу Београда послао је привременим институцијама у Приштини најаву о посети директора Петковића на време и у складу са свим важећим договорима и споразумима, али како се наводи, Приштина наставља да једнострано крши споразуме и поништава све тековине дијалога у Бриселу.

“За све своје противправне и једностране акције Приштина је награђена процедуром за чланство у Савету Европе и нека сада међународна заједница одговори, како свакодневно флагрантно урушавање нормализације односа са Београдом, препоручује такозвано Косово за чланство у овој организацији која треба да почива на поштовању људских права и слобода”, истиче се у саопштењу.

Како се напомиње у саопштењу, Приштина свакодневно крши права Срба на Косову и Метохији, спроводи ескалаторне и насилне потезе, институционално и правно насиље и јасно покушава да прекине сваку везу Срба са Косова и Метохије са њиховом државом Србијом, али то никада нећемо дозволити и никакве Куртијеве забране не могу спречити државу Србију да буде са својим народом на КиМ.

Подели на: