понедељак, 29. маја 2023. | 07:57
Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Реч “реципроцитет” се не помиње у споразуму о регистарским таблицама

Канцеларија за Косово и Метохију позвала је представнике привремених институција у Приштини да покажу тачку у споразуму постигнутом 30. септембра у Бриселу у вези са регистарским таблицама у којој се помиње реч “реципроцитет”, као и да покажу тачку споразума у којој се наводи да ће досадашњи режим стикера, односно налепница, важити шест месеци.

 

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, таквих одредби једноставно нема у споразуму постигнутом 30. септембра 2021. године, у коме јасно пише да ће се привремено решење стикера примењивати “док се не постигне договор о трајном решењу”.

“То трајно решење, како је такође јасно прописано у тачки 3. Споразума од 30. септембра 2021. године, може бити усвојено само у оквиру дијалога на високом политичком нивоу, а на основу ‘налаза’ до којих дође Радна група посредством ЕУ. То јест, у Споразуму од 30. септембра јасно пише: ‘У року од шест месеци од свог првог састанка, Радна група ће формату дијалога на високом нивоу представити своје налазе о трајном решењу'”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

То конкретно значи, наглашавају из Канцеларије за КиМ, да 21. април није никакав рок за престанак важења режима стикера, “како то неосновано покушавају да представе представници привремених институција у Приштини и изврше притисак на Београд”.

“Због тога позивамо политичаре у Приштини да не користе ову тему за покушај генерисања нове дестабилизације прилика на терену и једностране акције, јер за тако нешто немају никакво утемељење у потписаном документу. Представници Београда и наши експерти до сада су учествовали на више састанака о регистарским ознакама у Бриселу, током којих су показали одговорност и конструктивност у изналажењу одрживог решења на терену”, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Претходно је Аљбин Курти рекао да ће се његова влада руководити принципом реципроцитета у дијалогу са Београдом у проналажењу решења за регистарске таблице.

Подели на: