петак, 31. марта 2023. | 10:48
Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Скидање тробојке СПЦ директан напад на веру и претећа порука верницима

Над српским народом и православним верским објектима на КиМ спроводи се серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обележавања великих празника. Нови инцидент директан је напад на веру и претећа порука верницима Српске православне цркве, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбедносне ситуације у српским срединама на КиМ, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

У пуном јеку антисрпске кампање од стране албанских екстремиста на простору Косова и Метохије сведочимо новом инциденту. Непознати починиоци скинули су тробојку Српске православне цркве и поломили јарбол код улазних врата у двориште манастира Грачаница. Фотографије оскрнављене црквене заставе освануле су на друштвеним мрежама, на којима се види како Албанац маскиран у црно и са заставом „велике Албаније“ гази тробојку, наводи се у саопштењу.

“Овај чин директан је напад на веру и претећа порука верницима Српске православне цркве, уз недвосмислени показатељ нестабилне и опасне безбедносне ситуације у српским срединама на КиМ. Истовремено, више је него очигледно да Косовска полиција нити је у стању, нити у пракси штити објекте Српске православне цркве”.

Канцеларија за КиМ оцењује да није случајно да се овај скандалозни, вандалски чин догађа непосредно након обележавања великог српског празника Видовдана, које је уприличено у Грачаници и то уз присуство Патријарха српског, господина Порфирија и бројних грађана.

“Након што је његова светост послао поруку мира, суживота и поштовања верске и националне различитости, овај инцидент јасан је показатељ да за тако нешто не постоји слух у Приштини, што погодује бујању албанског екстремизма, који на такве поруке одговара скрнављењем манастира”.

Над српским народом и православним верским објектима на КиМ, наводи се у саопштењу, спроводи се серија агресивних напада и организованог насиља, а посебно се интензивира приликом обележавања великих празника.

“Са једне стране имамо слике безумног и отвореног насиља над свим симболима православља и над нашим народом у покрајини, малтретирање Срба од стране косовске полиције, а само зато што су се упутили на Газиместан да обележе Видовдан, одузимање српских застава, мајица са српским симболима, претресање монахиње и хапшење младића који се том чину успротивио, док са друге стране имамо представу политичара из Приштине за европске званичнике о оази верске и националне толеранције на простору Косова и Метохије”.

Од почетка године догодило се укупно седамдесет напада на Србе, њихову имовину и имовину СПЦ, као и више од 15 вандалских чинова којима су на мети били објекти Српске православне цркве и такве слике најречитије говоре о реалном животу Срба на Косову и Метохији.

Подели на: