Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Стручњаци ће детаљно анализирати извештај о Газиводама

Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије у среду је достављен извештај који је саставило Одељење за енергетику Сједињених Америчких Држава о хидро ресурсима и другим потенцијалима језера Газиводе, кажу у овој Канцеларији за Косово онлајн и додају да је реч о стручној анализи америчких експерата из ове области.

 

„Канцеларија за Косово и Метохију је овај материјал доставила свим релевантним државним институцијама које су ресорно укључене у ову тематику како би наши стручњаци могли детаљно да се упознају са извештајем и дају своје сугестије. У овој фази, веома је важно експертско сагледавање које ће обавити наши стручњаци и пред нама је период за анализу материјала и период у ком све ресорно укључене и надлежне инситуције треба подробно и темељно да се упознају са садржајем овог документа“, наводе из Канцеларије за КиМ.

После обављених анализа, како истичу, уследиће видео зоом конференција на којој ће се са америчким партнерима на експертском нивоу разговарати о овом извештају и договарати даље активности у циљу целокупног сагледавања студије изводљивости.

Амбасаде САД у Приштини и Београду саопштиле су јуче да су извештај Одељења за енергетику САД о управљању водама језера Газиводе послале Владама Косова и Србије, испуњавајући тако једну од обавеза из Вашингтонског споразума потписаног 4. септембра прошле године.

У седмој тачки овог споразума, каже се да ће обе стране (Приштина и Београд) сарађивати са Министарством енергетике САД и другим одговарајућим телима америчке владе на изради студије изводљивости за потребе дељења језера Газиводе/Ујмани, као поузданог извора снабдевања водом и енергијом.

 

Подели на: