понедељак, 05. децембра 2022. | 08:02
Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Све екстремније методе Албанаца у застрашивању Срба на КиМ, у двориште породице Весић бачена запаљива направа

У породично двориште фамилије Весић из Клокота комшије Албанци данас су бацили запаљиву направу услед чега им је изгорео већи део засада на имању, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Како се наводи у саопштењу, тек пуком срећом, ватра није допрла до куће у којој живе Љубомир и Олга са ћерком Станијом, а приликом напада ћерки су упућене и увреде на албанском.

Канцеларија је упозорила да “ово није први пут да се породица Весић налази на мети различитих провокација, притисака и претњи, али је ово први пут да су се нашли на мети директног напада, због чега осећају посебну забринутост”.

Весићи претпостављају да се иза овог напада крије намера комшија да их застрашивањем натерају да продају имање.

Ово је нажалост још један пример са којим се све проблемима суочавају Срби јужно од Ибра и каквим се све екстремистичким методама служе Албанци не би ли застрашивањем отерали Србе са својих огњишта.

Случај је пријављен полицији која је извршила увиђај, а ујутру ће их обићи и председник Привременог органа општине Витина Срђан Николић да би им пружио помоћ и подршку.

“Недопустиви су и забрињавајући притисци са којима се суочава породица Весић и Канцеларија за Косово и Метохију очекује од полиције да под хитно расветли овај случај и одговорне приведе правди, а од међународних представника да овај случај третирају с највећом пажњом”, закључује се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

У двориште породице Весић у Клокоту, данас нешто пре 16 часова, двојица Албанаца, који су запослени у суседном ресторану, бацили су запаљиву направу, због које је изгорео део дворишта, а ватра само пуком срећом није захватила кућу, објавио је портал Косово онлајн.

Како је за Косово онлајн рекла Станија Весић, на упозорење чланова њене породице Албанцима да то не чине, им упутили псовке на албанском.

“Почели су да псују и да изговарају погрдне речи на албанском, због чега смо се мајка и ја повукле у кућу. Видевши да се ватра шири, затражиле смо од особља ресторана да нам барем дају воде да почнемо да гасимо док ватрогасци не стигну, али су они одбили”, прича узнемирено Станија.

Фото: Фејсбук

Она додаје да провокације трају већ дуже време, а као разлог види то што њен отац Љубомир не жели да прода део земље који је Албанцима потребан за проширење посла.

“Већ дуже време планирају да у склопу ресторана отворе маркет, али им је за то потребан део плаца који је наш и који мој отац ни по коју цену неће да им прода”, каже Станија која додаје да породица због тога већ неко време живи у страху.

Нападачи су побегли са лица места, а ватра је на сву срећу угашена брзом интервенцијом ватрогасних јединица.

У Привременом органу општине Витина кажу за Косово онлајн да су вечерас, одмах по добијању информације о овом немилом догађају, позвали породицу Весић и да ће је сутра ујутру обићи.

Подели на: