Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Такозвани „Национални музеј Косова“ тражи српске културно историјске артефакте

“Косово и Метохија је и по Уставу Србије и по међународном праву део територије Републике Србије и као што не признајемо самопроглашену такозвану „косовску“ државност, не познајемо ни категорију „косовског“ културног наслеђа, а сви артефакти који потичу са територије наше аутономне покрајине Косово и Метохија јесу део културног и историјског наслеђа Србије”, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ поводом захтева Националног музеја у Приштини да Београд врати артифакте који припадају српском културном наслеђу.

 

 

Београд оправдано страхује да би културни и археолошки артефакти пореклом са Косова и Метохије били угрожени, јер нам искуство показује какав је деструктиван однос привремених институција самоуправе у Приштини према културно-историјском и верском наслеђу државе Србије”, стоји у саопштењу.

Према мишљењу Канцеларије за КиМ “посебно су угрожени споменици који улазе у категорију српског хришћанског наслеђа на Косову и Метохији, а само од почетка ове године забележено је једанаест напада на објекте и имовину Српске православне цркве”.

“Однос Приштине према једном од најдрагоценијих културно-верских споменика на Косову и Метохији, који је део и светске културне баштине, манастиру Високи Дечани, до те мере је нехајан и антицивилизацијски да га је организација „Европа ностра“ недавно, оправдано уврстила међу седам најугроженијих културно-историјских локалитета на нашем континенту”, оцењује се у саопштењу.

Самопроглашено такозвано „Косово“, како управо показује пример Манастира Високи Дечани, није спремно да поштује ни сопствене законе и највише правне одлуке, ако су оне на корист СПЦ, српског народа и очувања његовог културног, историјског и верског наслеђа.

Канцеларија за КиМ наглашава да су невалидни сви аргументи којима такозвани „Национални музеј Косова“ тражи српске културно историјске артефакте.

“Први аргумент је позивање на споразумно уступање артефаката потписано између две културне институције Републике Србије, а данас те предмете потражује културна институција која је, и са становишта Устава Србије и са становишта међународног права, непостојећи ентитет.

У другом аргументу се такозвани „Национални музеј Косова“ позива на конвенцију Унеска, међутим самопроглашено такозвано „Косово“ нити је држава, нити чланица Унеска, а предмети о којима је реч су пореклом са територије Републике Србије и данас се налазе у земљи порекла.

У трећем аргументу се такозвани „Национални музеј Косова“ позива на Ахтисаријев план, који, подсећамо, Савет безбедности Уједињених нација никада није усвојио”, наводи се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ указује на чињеницу да је Београд доследно опредељен за то да се све несугласице са Приштином решавају у дијалогу, који се тренутно одвија уз посредовање ЕУ, и питање културне баштине свакако заслужује да буде предмет дијалога и оно не може бити решавано једнострано, мимо успостављеног процеса нормализације односа и мимо неспорних чињеница.

Подели на: