Најновије вести

Кандидати са оптужницама на изборним листама странака

Политичке странке на Косову и Метохији, пријављене за ванредне изборе 6. октобра, не придржавају се начела да на својим листама немају посланичке кандидате против којих је покренут или се води кривични поступак.

 

Приштински медији наводе да се на страначким листама кандидата, предатим Централној изборној комисији (ЦИК), налазе људи који су имали проблема са законом.

Коалиција Алијансе за будућност Косова (ААК) и Социјалдемократске партије (ПСД), има на листи Паљ Љекаја, Шкумбина Демаљиаја и Ганија Дрешаја, за које се тврди да су оптужени по различитим оптужбама.

Демократска партија Косова (ДПК) нема на листи кандидате против којих је подигнута оптужница за корупцију, али има особе које су осуђене за ратне злочине.

Демократски савез Косова (ДСК) првобитно је имао особу осуђену за корупцију, али је председник странке Иса Мустафа рекао да ће они који имају проблема са законом бити уклоњени са листе.

Покрет “Самоопредељење” на листи кандидата има Јетмира Вренезија, тренутно под истрагом због злоупотребе овлашћења.

Што се тиче коалиције Социјалдемократске иницијативе (НИСМА) и Алијансе за ново Косово, на њиховој листи је Ендрита Шаља, осуђен за неовлашћено поседовање оружја.

У постојећем косовском Закону о кривичном поступку, прецизира се да се свака особа оптужена за кривично дело сматра невином док се не докаже супротно.

Подели на: