Најновије вести

Кенија подржава територијални интегритет Србије

Кенија је и даље стоји уз Србију и подржава њен територијални интегритет, поновио је председник Скупштине Кеније Џастин Мутури после разговора у Београду с председницом српског парламента Мајом Гојковић.

 

Џастин Мутури је казао да Кенија стоји уз Србију када је реч о спровођењу резолуције Савета безбедности УН и неопходности да се поштује територијални интегритет, наводећи да две земље имају пријатељске и братске односе још из времена оснивања Покрета несврстаних.

“Ми ове везе вучемо још из Покрета несврстаних који је био снажан, а многи су покушали да га ослабе, јер су сматрали да ће поделом света лакше њиме и владати. Циљ моје посете Србији јесте да поново потврдим братске односе и поновим подрску Кеније, као и да кажем да су обе земље на истој страни”, рекао је Мутури на конференцији за новинаре.

Навео је да је реч о узвратној посети, подсетивши да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић била у посети Кенији у фебруару ове године, када је потписан Меморандум о сарадњи који се сада спроводи.

Мутури је Гојковићевој и српском народу и влади честитао на успешној организацији 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) прошле седмице.

Гојковићева је захвалила што је делегација Кеније прихватила позив да дође у узвратну посету Србији и изразила задовољство што се посета остварује на високом нивоу, јер таквих посета кроз историју билатералних односа није било.

Оценила је да Србија обнавља сарадњу с традиционалним историјским пријатељима, односно чланицама Покрета несврстаних, те истакла да ће Кенија, с обзиром да је стартешки циљ Србије чланство у ЕУ, имати у тој организацији пријатеља.

Захвалила је Кенији на поштовању суверенитета и интегритета Србије и што у међународним организацијама не подржавају покушаје власти из Приштине да постану чланице тих организација. Кенија, како је истакла, поштује међународно право, као и одлуке и резолуције УН.

“Разговарали смо и о климатским променама. Кенија је усвојила многобројне законе и у том смислу може да нам буде узор, јер Србија још чека законе о климатским променама и о заштити животне средине”, рекла је Гојковићева.

Подели на: