Најновије вести

Кфор: Целокупна баштина на Косову мора бити заштићена

Целокупна верска и културна баштина на Косову мора бити заштићена и мора се поштовати, саопштио је Кфор, наводећи да је свеукупна безбедносна ситуација на Косову стабилна и да задржавају “флексибилно присуство на терену како би је сучавали”.

 

Након што је организација “Еуропа Ностра” манастир Дечане пролгасила за једну од њаугроженијих, а из Пришитне на рачун игумана манастира Саве Јањића стигле оптужбе да је умешан у ратне злочине на Косову у Кфору кажу да ће наставити “да блиско сарађујемо са косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину закона ЕУЛЕКС, у складу са принципима одговорности”.

Из мисије подсећају да су од 2013. године одговорни само за манастир Високи Дечани, а приштинске институције за сву осталу културну баштину.

“Мисија КФОР-а предвођена НАТО и даље је усредсређена на свакодневну примену мандата проистеклог из Резолуције 1244 СБ УН из 1999. године, како би се обезбедило сигурно и безбедно окружење и слобода кретања у корист свих заједница на Косову”, наведено је из мисије.

Из Кфора подсећају да свака промена обима активности подлеже условима на терену и може уследити само одлуком Северноатлантског савета – надлежног тела НАТО за доношење одлука.

Организација “Еуропа Ностра”, која активно делује у области културног наслеђа више од 50 година, објавила је листу седам најугроженијих споменика културе Европе у 2021. години.

Поред Високих Дечана, на листи су и објекти у Загребу и Скопљу.

Подели на: