Најновије вести

КФОР и 2020. наставио да обезбеђује сигурност свих на Косову

У годишењем извештају НАТО наглашава се да је Мисија КФОР и у прошлој години наставила да доприноси одржавању сигурног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову, као што налаже Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244.

 

 

У спровођењу својих активности, НАТО сарађује и помаже Уједињеним нацијама, ЕУ и другим међународним актерима, према потреби, да подрже развој стабилног и мирног Косова. КФОР такође подржава развој професионалних, демократских и мултиетничких безбедносних структура на Косову”, наводи се у годишњем извештају НАТО.

Прецизира се да у Мисији КФОР тренутно учествује 27 нација са 3.411 војника.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, рекао је на конфренцији за новинаре у Бриселу да су и активности НАТО у 2020. годинини у највећој мери обележили изазов пандемија Ковиђ19, при чему је Алијанса помагала цивилном одговору на ту кризу.

“Истовремено смо наставили да штитимо све наше савезнике од било које врсте претње. Наше снаге остају спремне и на опрезу. Настављамо да одржавамо наше мисије од Косова, преко Авганистана до Ирака”, поручио је Столтенберг.

Представљајући годишњи извештај о активностима НАТО, Столтенберг је оценио да је 2020. година била шеста година за редом у којој су повећана издавања савезника за одбрану.

“Истраживања у свих 30 савезника показују висок ниво подршке чланству у НАТО. Чак 62 процента грађана у земљама чланицама НАТО су за останак у Алијанси, а само 11 процента се томе противи. Од испитаника, њих 79 процената верује да сарадња Севере Америке и Европе важна када је у питању безбедност и одбрана”, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО је као највеће изазове за Алијасну и њене савезнике навео “дестабилзујуће понашање Русије, претњу тероризмом, софистициране сајбер нападе, успон Кине и безбедносне последице климатских промена”.

“Ни једна земља поједничано ни једна континент не може сам да се са тим суочи. Зато Европа и Северена Америка морају још тешње да сарађју у стратешкој слолидарности у НАТО”, поручио је Столтенберг.

Оценио је да су трансатлантски односи тренутно на “важној прекретници”, а да је нови амерички председник Џозеф Бајден већ најавио обнову учешћа САД и јачање Алијансе.

Подели на: